Dierenverzorger cv-voorbeeld en schrijfgids

Als jij ervan droomt om met dieren te werken, dan heb je een dierenverzorger cv nodig. De banen binnen dit beroep zijn zeer uiteenlopend, zo kan je aan de slag bij een dierenwinkel, dierentuin, asiel maar ook bij een manage of veehouderij. Echter, ze hebben allemaal één ding gemeen: een passie voor dieren. In dit artikel hebben we een voorbeeld cv van een dierenverzorger opgenomen en gaan we wat dieper in op de verschillende onderdelen.

Cv-voorbeeld dierenverzorger

Hieronder zie je een goed ingevuld voorbeeld cv van een dierenverzorger.

Voorbeeld cv dierenverzorger

Wat doet een dierenverzorger?

Veel mensen willen graag met dieren werken, maar sommige staan er niet bij stil dat dit werk redelijk fysiek van aard kan zijn. Ook kan het juist zijn dat je extra moet werken tijdens feestdagen of vakantieperiodes. Het is belangrijk dat je weet wat het werk van een dierenverzorger inhoudt, voordat je gaat solliciteren.

Een dierenverzorger is een getrainde professional die zorg verleent aan dieren. Je kan worden opgeleid of jezelf specialiseren in één soort dier, maar je kan ook worden opgeleid om met verschillende diersoorten te werken. Enkele taken omvatten:

  1. Zorgen voor een veilige en schone omgeving voor de dieren.
  2. Het voeren van dieren op vaste tijdstippen.
  3. Uitvoeren van medische controles.
  4. Rapporteren van gezondheidsproblemen aan dierenartsen.
  5. Uitvoeren van dagelijkse taken volgens de voorschriften en procedures van de dierentuin.

Hoe maak je een cv als dierenverzorger?

Een goed cv van een dierenverzorger heeft een aantal algemene onderdelen die op de meeste cv’s te vinden zijn, waaronder:

  1. Persoonlijke gegevens (personalia)
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden
  6. Extra secties

Het cv moet duidelijk maken dat je geschikt bent in om in een dierentuin of andere soortgelijke functie te kunnen functioneren.

Personalia opnemen

Je begint vaak met je persoonlijke gegevens. Vermeld hierbij je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, adres of woonplaats en geboortedatum. Daarnaast kun je ook andere relevante gegevens benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je LinkedIn profiel, je eigen website of het bezit van een rijbewijs.

Personalia

Naam: Linda de Vries
Functie: Dierenverzorger
Adres: Kievitsham 85, 5333 GH, Gelderland
Telefoon: 06 – 25 11 14 30
E-mail: linda.de.vries@gmail.nl
Geboortedatum: 19 september 1979
LinkedIn: www.linkedin.com/lindadevries
Rijbewijs: B

Het persoonlijk profiel schrijven

Je cv-samenvatting is de enige plaats op je cv waar je rechtstreeks met de recruiter of potentiële werkgever kunt ‘communiceren’. De rest van je cv is vaak een redelijk stijf en formeel document. Geef de toekomstige werkgever in 4-6 zinnen een idee van wie je bent, wat je grootste prestaties en eigenschappen zijn en wat je reden is om te solliciteren. Het is belangrijk dat eruit naar voren komt dat je optimale zorg voor dieren biedt en dat je relevante vaardigheden bezit voor de gezochte functie.

Persoonlijk profiel

Ik ben een gepassioneerde dierenliefhebber en professionele dierenverzorger met de juiste kennis om altijd de meest optimale zorg te bieden aan de dieren waarvoor ik verantwoordelijk ben. Al van kinds af aan heb ik een natuurlijke band met dieren en ben ik in staat om hun gedrag goed te kunnen analyseren, interpreteren en begrijpen. Als dierenverzorger zorg ik altijd voor een schone en veilige werkomgeving, heb ik regelmatig contact met dierenartsen en kan ik algemene medische controles uitvoeren. Ook ben ik bedreven in het in de gaten houden van afwijkend gedrag. Ik vind het leuk om in teamverband te werken en kan altijd goed met mijn collega’s communiceren.

Beschrijving van je werkervaring

Je werkervaring is dé plek om je eerdere functies op te sommen en de nadruk te leggen op belangrijke ervaringen die je gedaan en geleerd hebt. Het is altijd belangrijk om relevante werkervaringen op te nemen voor een functie als dierenverzorger.

Vermeld per ervaring de naam van je werkgever, de functie en een begin- en einddatum. Voeg daar 3-5 opsommingstekens aan toe waarbij je puntsgewijs je taken en prestaties uitlicht. Concrete prestaties of werk-specifieke situaties doen het altijd goed bij recruiters en potentiële werkgevers.

Werkervaring

Dierenverzorger, Ouwehands Dierenpark, Rhenen
mei 2018 – Heden

  • Dagelijks toezicht houden op het gezond en welzijn van verschillende diersoorten, zoals tijgers, olifanten en apen.
  • Toedienen van medicatie en de algehele behandeling van zieke dieren.
  • Observeren van dieren en het controleren van tekenen van slechte gezondheid of afwijkend gedrag.
  • Bijhouden en documenteren van gedrags- en voedingspatronen in samenwerking met specialisten.

Dierenverzorger, Dierenasiel De Kuipershoek, Apeldoorn
november 2013 – april 2018

  • Verzorging van allerlei verspillende diersoorten, zoals: honden, katten, konijnen en vogels.
  • Wekelijks de kooien schoongemaakt.
  • Bijgedragen aan het adoptieproces van verschillende dieren. Hiervoor vaak bezoekers begeleid door het asiel en vragen beantwoord.
  • Assisteerde dierenartsen bij verschillende medische behandelingen.
  • Toedienen van medicijnen.

Zoals je ziet vermelden we de verschillende werkervaringen in teruglopende volgorde, waarbij je bovenaan begint met de meest recente informatie. Deze is vaak het meest relevant en staat daardoor op een prominente plek in je cv.

Pro tip:

Als je nog niet veel werkervaring hebt, focus je dan op de ervaringen die je wel al hebt. Denk bijvoorbeeld aan stages of vrijwilligerswerk. Ook kun je eventueel ervaringen uit je persoonlijke leven naar voren halen waar belangrijke vaardigheden in naar voren komen.

Vermelden van je opleidingen en cursussen

Aangezien de meeste dierenverzorgers een vorm van hoger onderwijs hebben moeten afronden, zijn je opleidingen een essentieel onderdeel van je cv. Er zijn verschillende opleidingen die je kunt doen om uiteindelijk aan de slag te kunnen gaan als dierenverzorger. Het is belangrijk dat je de opleiding en het niveau in ieder geval duidelijk vermeldt op je dierenverzorger cv.

Opleidingen

Dierverzorging (Mbo niveau 2), Yuverta
februari 2011 – februari 2013

Cursussen & certificaten
  • Gedragstraining voor dieren - 2018
  • Voedingsleer voor dieren - 2016

Je vaardigheden op een rij zetten

Of het nu gaat om het voeren van tijgers of het schoonmaken van kooien, je vaardigheden zijn zeer belangrijk in je werk als dierenverzorger. Recruiters en werkgevers kunnen hiermee namelijk in één oogopslag zien of jij een geschikte kandidaat bent.

Zorg dat je alle belangrijke en relevante expertisegebieden benoemt, maar beperk jezelf tot maximaal 7 of 8 vaardigheden. Neem een gezonde balans op van zowel harde vaardigheden (technische vaardigheden) als zachte vaardigheden (persoonlijkheidskenmerken).

Dit zijn enkele goede vaardigheden van een dierenverzorger:

  1. Kennis van voeding en gedrag van dieren
  2. EHBO voor dieren
  3. Wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn
  4. Diergedrag begrijpen
  5. Adequaat reageren tijdens noodsituaties
  6. Rapporteren van dierenwelzijn aan experts
  7. Empathie en begrip
  8. Geduld
  9. Samenwerken
  10. Stressbestendig
  11. Zelfstandigheid
  12. Verantwoordelijk

Het juiste sjabloon kiezen

De lay-out en het ontwerp van je cv zijn tegenwoordig bijna net zo belangrijk als de inhoud. Dit omdat recruiters en werkgevers razendsnel al een beslissing nemen hoe geschikt jij bent. Daarom is het de moeite waard om gebruik te maken van een professioneel en modern cv-sjabloon, zodat je op zal vallen bij werkgevers.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden