Advocaat cv-voorbeeld en schrijftips

Het schrijven van een goed advocaten-cv is de eerste stap om aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor. Het is belangrijk dat je weet welke informatie je in je cv moet benadrukken om zoveel mogelijk kans te maken op een sollicitatiegesprek. In dit artikel kijken we naar een goed voorbeeld cv van een advocaat en bespreken we hoe je zelf een indrukwekkend cv kan opstellen.

Hoe maak je een cv als advocaat?

Om een solide advocaten-cv te maken is het belangrijk dat je je niet puur en alleen focust op je kwaliteiten om cliënten te verdedigen. Om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten moet je tijdens het schrijven van je cv rekening houden met de verwachten, wensen en behoeften van de potentiële werkgever.

Hieronder hebben we een cv-voorbeeld van een advocaat opgenomen:

Advocaat cv-voorbeeld

Dit is hoe je een effectief en indrukwekkend advocaten-cv maakt:

  • Volgorde: Het vermeld telkens per onderdeel de meest recente informatie als eerste.
  • Overzicht: Het cv is duidelijk gestructureerd en zeer overzichtelijk. Belangrijke informatie kan snel worden gevonden.
  • Opmaak: Een goed cv-template kan je ondersteunen bij de opmaak van je cv. Een advocaat heeft doorgaans geen bijzondere design-skills.
  • Structuur: De belangrijkste onderdelen zijn toegevoegd: personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden.
  • Aanvullende secties: Naast de standaardonderdelen kun je extra secties toevoegen, zoals cursussen, hobby’s, talen, interesses, etc.

Personalia

Als eerste onderdeel voeg je vaak je persoonlijke gegevens toe. Let er goed op dat de informatie die je hier neerzet correct is. Zo vermeld je bijvoorbeeld onder andere je telefoonnummer en e-mailadres. Als deze niet correct zijn, kan een recruiter ook geen contact met je opnemen. Verder vermeld je helemaal bovenaan je voor- en achternaam.

Het is verstandig om ook gelijk een functietitel in je cv op te nemen, waarbij je gelijk je expertisegebied benoemd. Bijvoorbeeld “Advocaat Strafrecht”. Zo is het voor een potentiële werkgever gelijk duidelijk binnen wel vakgebied je solliciteert.

Tot slot, als je een LinkedIn profiel (of nóg beter: een website) hebt, noteer deze dan ook op je cv. Zeker als je bijdrages schrijft en deelt over actualiteiten in jouw vakgebied, zien werkgevers dat je erg betrokken bent en een passie hebt voor jouw rechtsgebied.

Persoonlijk profiel

Je profielschets staat bovenaan je cv en is de inleidende alinea van je cv. Beperk jezelf tot een kort en bondig persoonlijk profiel van 3-5 regels. Stel jezelf voor, benadruk belangrijke ervaringen, vaardigheden en eigenschappen en benoem je expertisegebied(en). Het persoonlijk profiel moet de interesse van de lezer wekken.

Als advocaat ondernemingsrecht heb ik uiteraard een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik ben daarom ook gedreven om de rechten van mijn cliënten te beschermen en tot goede oplossingen te komen. Dankzij mijn analytisch vermogen ben in staat om complexe zaken uit te pluizen, te analyseren en deze vervolgens effectief te verdedigen in de rechtbank.

Werkervaring

Uiteraard is je werkervaring het belangrijkste onderdeel van je cv. Neem je tijd voor het nauwkeurig opschrijven van je verschillende ervaringen. Probeer deze zoveel mogelijk te laten aansluiten aan de functiebeschrijving uit de vacature. Daarnaast kan het erg waardevol zijn om concrete voorbeelden en cijfers te geven. Denk aan gewonnen rechtszaken, nieuwsartikelen en publicaties.

Als je geen werkervaring hebt, focus je dan op de periode dat je als advocaat-stagiair hebt gewerkt. Ook werkervaringen als bode of griffier kunnen dan van meerwaarde zijn om te benoemen.

Werkervaring

Advocaat ondernemingsrecht, Jansen&Jansen Advocaten
juli 2016 – Heden

  • Onderzoeken en analyseren van juridische kwesties.
  • Voorbereiding van de processtrategie voor cliënten.
  • Cliënten adviseren over de wet en juridische mogelijkheden.
  • Effectief vertegenwoordigen van cliënten gedurende ondernemingsrechtprocedures.

Adovcaat ondernemingsrecht, AKD
januari 2014 – juli 2016

  • Opstellen van verschillende juridische documenten.
  • Processtrategieën ontwikkelen.
  • Juridische positie van cliënten inschatten om hen zo goed mogelijk te kunnen vertegenwoordigen.
  • Onderzoeken van complexe juridische vraagstukken met de daarbij horende relevante wetgeving.

Opleidingen

Om advocaat te worden moet je een universitaire studie afronden. Alleen na het afronden van een universitaire opleiding mag je jezelf daadwerkelijk Meester in de Rechten noemen. Na het behalen van je meestertitel zal je ook nog een drie jaar als advocaat stagiair moeten werken voordat je jezelf daadwerkelijk als advocaat kan inschrijven bij de Nederlandse Orde van Advocaten.

Vermeld jouw opleidingstraject om de recruiter of potentiële werkgever een duidelijk overzicht te geven van het pad dat je bewandeld hebt. Ook hier vermeld je bovenaan je meest recente opleiding.

Als je relevante cursussen hebt gevolgd om jezelf verder te ontwikkelen, noteer deze dan ook zeker op je cv. Dit laat zien dat je leergierig bent en gemotiveerd om jezelf te blijven ontwikkelen.

Opleidingen

Master Ondernemingsrecht, Universiteit Leiden
september 2011 – september 2014

Bachelor Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden
februari 2008 – september 2011

Cursussen

Mediation - 2020

Vaardigheden

Vaardigheden spelen natuurlijk een belangrijke rol in je werk als advocaat. De vaardigheden die je moet opnemen in je advocaten-cv zullen variëren afhankelijk van het soort functie en je rechtsgebied waarin je gespecialiseerd bent. Een advocaat arbeidsrecht zal arbeidsovereenkomsten moeten kunnen opstellen, terwijl een advocaat intellectueel eigendomsrecht octrooiaanvragen moet kunnen opstellen. Bedenk dus welke specifieke vaardigheden nodig zijn voor je eigen rechtsgebied.

  • Bemiddeling
  • Procesvoorbereiding
  • Aansprakelijkheid
  • Onderhandelen
  • Schikken
  • Kennis van procedures
  • Overtuigingskracht
  • Werkethiek
  • Empathie
  • Schriftelijke- en mondelinge communicatie
  • Onderzoek
  • Analytisch

Aanvullende secties voor je advocaten-cv

Naast de bovenstaande standaardonderdelen, kun je jouw cv nóg sterker maken met een aantal extra onderdelen. Hieronder delen we enkele mogelijkheden:

1. Nevenactiviteiten

Juridische nevenactiviteiten kunnen ontzettend waardevol zijn voor op je cv. Zeker als je starter bent op de arbeidsmarkt. Het laat zien dat je leergierig bent en dat rechten echt je passie is. Dus, als je in je vrije tijd met rechten bezig bent, laat dit dan zien op je cv. Zo kan het zijn dat je bijles geeft of gratis juridisch advies verleent bij het juridisch loket.

2. Publicaties

Als advocaat is het niet ongebruikelijk dat je over allerlei juridische onderwerpen schrijft. Als een van jouw artikelen een keer is opgepikt door een grote nieuwssite of je hebt een ander soort publicatie, laat dit dan zien op je cv.

3. Talen

Aangezien je nooit weet wat voor cliënten je krijgt, is het altijd van toegevoegde waarde om de talen die je spreekt om je cv te benoemen.

4. Hobby’s en interesses

Naast de lange uren die je doorbrengt in de advocatuur, heb je ongetwijfeld ook een aantal hobby’s en interesses. Aangezien werkgevers ook graag willen weten of jij past bij de bedrijfscultuur, kun je ervoor kiezen om deze sectie aan je cv toe te voegen. Zo laat je wat meer van je persoonlijkheid zien.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden