Download de beste CV templates van 2023 [gratis]
Waarom een goed cv-template jouw baankansen bevordert
Een goed cv-template geeft je een houvast om een professioneel en gestructureerd cv op te stellen. Zo geeft het je duidelijke richtlijnen voor het invullen van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Het voordeel hiervan is dat je cv makkelijk leesbaar is, zodat belangrijke informatie snel gevonden kan worden door recruiters en potentiële werkgevers.
Bovendien kan een opvallend cv-template je helpen om op te vallen tussen andere cv's. Met een mooi cv kun je namelijk de aandacht trekken van potentiële werkgevers en bewijzen dat jij een geschikte kandidaat bent.
De voordelen van onze cv-templates
- Grondig getest: Onze cv-templates zijn allemaal in de praktijk getest aan de hand van honderden échte sollicitaties. We hebben ze op basis van feedback en onze eigen tests geperfectioneerd. Ook volgen ze de (ongeschreven) regels waar recruiters en potentiële werkgevers op letten. Zo weet je dus zeker dat je de meeste kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.
- Aantrekkelijk ontwerp: Het ontwerp van je cv is een stuk belangrijker dan veel sollicitanten denken. Uit onderzoek blijkt dat een goed vormgegeven cv-template wordt geassocieerd met hoger gekwalificeerde kandidaten. Al onze cv-templates zijn ontworpen door experts. Zo hebben ze een professionele uitstraling, die helpt om een goede eerste indruk te maken.
- Het bespaart tijd: Veel sollicitanten zullen niet grafisch onderlegd zijn om een geheel eigen cv layout te ontwerpen in Adobe Photoshop of Illustrator. Een cv-template ziet er al goed uit, waardoor jij je alleen maar hoeft te focussen op het schrijven van een ijzersterke inhoud.
- Structuur: Door een cv-template te gebruiken, weet je zeker dat je geen belangrijke onderdelen mist. De structuur is namelijk grotendeels al voor je ingevuld.
- Consistentie: Een cv-template heeft altijd een consistente opmaak. De ruimte tussen secties is telkens even groot, de lettergroottes en lettertypes zijn overal hetzelfde en de marges zijn ook vooraf ingesteld. Je weet dus zeker dat je alle informatie overzichtelijk presenteert.
- Aanpasbaarheid: Als je niet helemaal tevreden bent met het ontwerp van een van de cv-templates, dan kun je hier vaak zelf nog wat aan schaven en slijpen, zodat hij volledig aan je wensen voldoet. Ook kun je op die manier wat van je persoonlijkheid kwijt in het template.
- Gratis en premium cv-templates: Om jou als sollicitant zo goed mogelijk van dienst te zijn, bieden we zowel premium- als gratis cv-templates aan. De gratis sjablonen kun je direct als Word bestand downloaden en bewerken.
De nadelen van een cv-template
- Weinig flexibiliteit: Het gebruik van een cv-template geeft je vaak weinig flexibiliteit om er een persoonlijk tintje aan te geven. Het is vaak op een manier vormgegeven dat je er zelf weinig aan kan veranderen zonder de hele lay-out overhoop te gooien.
- Je cv is niet uniek: Er zullen zeer waarschijnlijk meerdere sollicitanten zijn die met hetzelfde curriculum vitae zullen solliciteren. Hierdoor loop je het risico dat je minder opvalt bij werkgevers.
- Je template past niet bij je functie: Je cv format moet passen bij de functie waarop je solliciteert. Dit is niet altijd het geval als je van een cv-template gebruik maakt. Zorg daarom dat je het juiste cv-template kiest.
Hoe kies je de juiste cv-template?
Om zoveel mogelijk kans te maken op de baan die je op het oog hebt, is het belangrijk om een cv-template te kiezen die past bij jou en jouw functie. Onze ervaring is dat veel sollicitanten daar moeite mee kunnen hebben, want we krijgen regelmatig vragen zoals: "welk template is het mooist?", "welk template past bij mijn functie?". Om je hiermee te helpen, onderscheiden we bij Cvtips.nl eigenlijk 4 'soorten' cv-templates:
1. Simpele cv-templates
Een eenvoudige cv is de beste keuze als je op zoek bent naar een ietwat traditionele of formele functie. Er worden weinig grafische elementen toegevoegd, zodat de focus volledig op de inhoud ligt.
Je kunt een simpel cv-template gebruiken voor functies in de administratieve, financiële of juridische sector. Ook als je solliciteert bij de overheid doet een simpel cv het vaak goed.
2. Moderne CV templates
Een modern cv-template voelt fris en vernieuwend. Het maakt gebruik van levendige kleuren en een goed leesbaar lettertype. Het geeft je cv een eigentijdse en unieke uitstraling waarmee je kan opvallen bij je toekomstige werkgever.
Een modern cv-template is ontzettend breed inzetbaar. Is het bedrijf waar je solliciteert gefocust op het hier en nu, een startup of heeft het een jong team? Dan zou je voor dit type cv-template kunnen kiezen. Een modern cv-template komt het meest tot zijn recht in banen voor de creatieve, technologie of IT-sector.
3. Creatieve CV templates
Met een creatief cv laat je zien dat je veel tijd en moeite in je cv hebt gestoken. Zeker bij functies waarbij je verwacht dat je veel concurrentie hebt, kan het slim zijn om een creatief cv te maken. Dit omdat het je zal helpen om op te vallen.
Je kunt een creatief cv-template gebruiken wanneer je solliciteert voor functies als grafisch vormgever, modeontwerper, social media manager of algemene functies in de marketing/creatieve industrie. Het bied je de mogelijkheid om meer van je persoonlijkheid te laten zien.
4. Professionele CV templates
Een professioneel cv doet het net als een modern cv erg goed in heel veel verschillende functies. Je kan er bijna niet de fout mee ingaan. Dit type template is met name geschikt voor functies waarbij betrouwbaarheid en professionaliteit een belangrijke rol spelen.
Je kunt een professioneel cv-template gebruiken voor zakelijke functies in management- en leiderschap. Echter ook in de financiële, - en creatieve sector kun je een professionele lay-out gebruiken.
Hoe gebruik je een cv-template?
- Kies je cv-template: Stap 1 is om het juiste template te kiezen die goed past bij jou en je functie.
- Invullen: Vervolgens vul je de belangrijkste informatie in. Voeg ook zeker extra secties toe die relevant zijn voor de functie waarmee jij je kan onderscheiden van andere kandidaten.
- Toespitsen op de functie: Lees de vacature goed door en pas je cv aan op basis van de vacaturetekst. Hiermee zorg je ervoor dat je cv perfect aansluit op de functie-eisen.
- Proeflezen: Zorg dat je jouw ingevulde cv altijd goed doorleest op spelling- en grammatica fouten. Maak gebruik van een spellingscontrole.
- Versturen: Sla je cv op als pdf-bestand en verstuur deze samen met je sollicitatie of motivatiebrief.
Cv maken in 2023: veelgestelde vragen
1. Hoe schrijf je een cv voor je eerste baan of zonder werkervaring?
Een cv maken is voor veel sollicitanten een bittere pil. Zeker omdat veel cv-voorbeelden die je online tegenkomt voor een groot deel uit werkervaring bestaan. Maar wat doe je als je zelf starter bent of simpelweg geen of weinig relevante werkervaring hebt?
Het goede nieuws is dat wanneer je bijvoorbeeld solliciteert voor een stage of voor je eerste baan, dat geen enkele recruiter verwacht dat jouw cv compleet gevuld is met werkervaring. Het belangrijkste is dat je focust op de ervaringen die je wel hebt. Denk aan: opleidingen (en bijbehorende projecten), vrijwilligerswerk, stages, vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten. Neem een kijkje bij onze complete gids "Cv zonder werkervaring" voor meer info.
2. Wat moet er in een cv?
De meest gebruikelijke opbouw van een cv ziet er als volgt uit:
- Personalia
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
- Opleidingen
- Vaardigheden
Als je jouw cv wat wil personaliseren of vullen, dan kun je ook nog een (of meerdere) van de volgende secties toevoegen:
- Talen
- Cursussen
- Hobby's
- Stages
- Vrijwilligerswerk
- Nevenactiviteiten
- Porfolio
- Je eigen website
- Persoonlijke projecten
3. Wat is de beste cv-indeling?
Er zijn 3 cv-indelingen:
- Chronologisch cv: Bij dit type cv staat je opleiding boven je werkervaring. Om die reden wordt het vooral gebruikt door sollicitanten die net afgestudeerd zijn, weinig ervaring hebben of een gat in het cv hebben. De focus ligt namelijk op de gevolgde opleiding in plaats van de werkervaring.
- Teruglopend cv: Bij een teruglopend cv bouw je het cv op in omgekeerd chronologische volgorde. Je begint bovenaan met je meest recente werkervaring en werkt terug in de tijd naar je eerdere banen.
- Functioneel cv: Een functioneel cv verlegt de focus volledig naar vaardigheden en competenties die nodig zijn voor de gezochte functie. Het doel is om competenties en vaardigheden aan te tonen die nodig zijn in de gezochte functie, in plaats van het benoemen van ervaringen. Ook noem je geen datums in je cv, waardoor het perfect is voor mensen die een (groot) gat in het cv hebben of een carrièreswitch gaan maken.
In 99% van de gevallen zal je voor een teruglopend cv kiezen. Die wordt door veruit de meeste sollicitanten gebruikt en legt de focus op je meest recente ervaringen. Tenzij je op zoek bent naar een hele nieuwe baan in een andere sector, raden we je aan om het teruglopend cv-format te gebruiken.
4. Hoelang mag een cv zijn?
Dit is een van de vragen die ons ontzettend vaak gesteld wordt. Het korte antwoord is dat het cv zo kort en bondig mogelijk moet zijn, zodat het alle essentiële informatie bevat voor de gezochte functie. In veruit de meeste gevallen zal dat maximaal 2 pagina's zijn.
Een cv van 3 pagina's of meer komt soms ook voor. Zeker bij sollicitanten met 15+ jaar werkervaring of academici met veel publicaties. Het belangrijkste is dat je cv relevant is voor de functie waarop gesolliciteerd wordt.
5. Hoe schrijf je een uniek persoonlijk profiel?
Je persoonlijk profiel moet je zien als een korte introductieparagraaf van je cv. Het moet in 3-5 zinnen iets zeggen over jou, je persoonlijkheid maar ook zeker over je toegevoegde waarde voor het betreffende bedrijf. Laat dus zien waarom jij de perfecte kandidaat bent.
Profileer jezelf op een positieve manier en laat je sterke punten en belangrijkste vaardigheden zien. Zorg dat je profiel goed aansluit bij de vacature waarop je solliciteert.
6. Hoe vermeld je jouw werkervaring?
Beknopt schrijven is een must. De recruiter wil in één oogopslag zien wat jij in huis hebt, vermijd dus lange lappen tekst. Maak je cv makkelijk leesbaar. Per baan vermeld je de volgende informatie:
- Functietitel
- Naam van de werkgever/bedrijf
- Begin- en einddatum (maand/jaar)
- Omschrijving
Benoem in de omschrijving je belangrijkste taken, maar laat ook zeker je behaalde successen zien. In plaats van dat je bijvoorbeeld schrijft:
"Verantwoordelijk voor de sales"
Kun je laten zien wat je als resultaat hebt bereikt:
"Gedurende het hele afgelopen jaar de verkoopdoelstellingen met 120% overtroffen."
Hiermee laat je zien hoe goed je was in je vorige functie ten opzichte van beschrijven wat je allemaal hebt gedaan. Uiteindelijk zijn recruiters daar veel meer in geïnteresseerd, omdat ze daardoor een veel betere inschatting kunnen maken hoe goed jij de betreffende functie kan uitoefenen.
7. Hoe zet je vaardigheden op je cv?
Een van de meest gemaakte fouten is dat sollicitanten simpelweg 3 tot 5 willekeurige vaardigheden onder een apart kopje in het cv benoemen. Wat je veel beter kan doen, is een mix van relevante harde- en zachte vaardigheden opnemen. Hard skills zijn de vakinhoudelijke (technische) vaardigheden die je nodig hebt om een bepaalde functie uit te oefenen. Soft skills stellen je in staat om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Met een mix hiervan laat je zien dat je zowel je werk goed kan uitvoeren als goed kan functioneren op de werkvloer.
8. Wat is het beste cv-template?
Er bestaat niet zoiets als "de beste cv-template". Iedere recruiter en sollicitant heeft zijn eigen persoonlijke voorkeuren. Ons advies is om goed onderzoek te doen naar het betreffende bedrijf waar je solliciteert.
Probeer te achterhalen welke 'tone of voice' ze gebruiken. Zijn ze jong en bij de tijd? Ga voor een moderne cv-template. Zijn ze juist wat formeler en zakelijker, kies dan een klassieke cv-template.