Verkoper cv-voorbeeld met schrijfgids en tips

Als verkoper of verkoopmedewerker heb je in ieder geval één belangrijke vaardigheid; verkopen. Nu is het tijd om jezelf te verkopen op basis van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. In dit artikel gaan we wat dieper in op een goed cv voorbeeld van een verkoper, zodat jij precies weet waar je op moet letten.

Voorbeeld cv verkoopmedewerker

Als verkoper is het jouw taak om klanten zo goed mogelijk te voorzien van productinformatie door middel van een klantgerichte aanpak. Dit moet natuurlijk ook in je cv naar voren komen. Bekijk het voorbeeld hieronder en gebruik deze als inspiratie.

Verkoper cv-voorbeeld

Zorg voor een professionele opmaak

Een belangrijke vereiste van een goed cv is dat deze overzichtelijk en goed leesbaar is. De inhoud van je cv doet er niet toe als je een slechte lay-out gebruikt. Hier zijn enkele tips die je helpen om je verkoopmedewerker-cv goed op te maken:

 • Gebruik de omgekeerd chronologische volgorde (meest recente baan bovenaan).
 • Maak je kopteksten vetgedrukt en iets groter dan de gewone tekst.
 • Stel een ruimte marge in aan de zijkanten van je cv.
 • Hanteer een regelafstand van minimaal 1.15.
 • Zorg dat je duidelijke afscheidingen maakt tussen de verschillende onderdelen van je cv.
 • Sla je cv op als pdf.

Als je je gewoon wil focussen op de inhoud, gebruik dan een cv-template. Die zal je veel werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat je een goed gestructureerd verkoper-cv hebt.

Dit is hoe de inhoud van je cv eruit moet zien:

 • Persoonlijke informatie
 • Persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Vaardigheden
 • Extra rubrieken, zoals talen, hobby’s, vrijwilligerswerk, etc.

Persoonlijke informatie

Het verkopers cv begint met je personalia. Hierin vermeld je sowieso je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mail en je adres. Zo weet een recruiter gelijk hoe je heet en hoe die contact met jou kan opnemen. Daarnaast kan het handig zijn om een rijbewijs in je cv op te nemen als het om een functie gaat waarbij je klanten moet bezoeken. Als dat niet het geval is hoef je geen rijbewijs te vermelden. Daarnaast is het belangrijk dat je professioneel en representatief overkomt. Daarvoor is het verstandig om een goede pasfoto op te nemen. Hiermee krijg je gelijk een streepje voor op de andere kandidaten.

Naam: Matthijs Sanders
Functie: Verkoper
Adres: Mauritskade 176, 1781 AD, Den-Helder
Telefoon: 06 - 36 12 60 03
E-mail: mautirs.sanders@live.com
Geboortedatum: 5 september 1991

Persoonlijk profiel

Na het vermelden van je persoonsgegevens, is de volgende stap om te vertellen wie je bent. Hiervoor zal je een persoonlijk profiel moeten schrijven. Uiteraard is het de bedoeling dat je jezelf voorstelt, maar het is ook noodzakelijk om iets te vertellen over je vaardigheden, je toegevoegde waarde en sterke punten. Zo zal je als verkoper onder andere in staat moeten zijn om klanten te helpen, klanttevredenheid te waarborgen en voorraden bij te houden. Dit soort ervaringen zou je ook in je persoonlijk profiel kunnen benoemen om een recruiter gelijk duidelijk te maken dat je een geschikte kandidaat bent.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor een verkoopmedewerker:

Als verkoopmedewerker weet ik als geen ander hoe je klanten moet helpen bij het vinden van de juiste producten. Met mijn uitstekende communicatieve vaardigheden en diepgaande kennis van de producten en diensten ben ik in staat om klanten te adviseren over de producten die het beste bij hun wensen en behoeften passen. Hierdoor weet ik keer-op-keer mijn verkoopdoelen te behalen en tevreden klanten te realiseren. Daarnaast zorg ik ook voor een nette en georganiseerde winkel, waarbij ook de voorraad altijd netjes op orde is.

Voeg je werkervaring toe als verkoper

Het toevoegen van je werkervaring is erg belangrijk om je verkoopkwaliteiten te laten zien aan potentiële werkgevers. Goede verkopers hebben vaak een bewezen staat van dienst die ze ook kunnen aantonen door middel van prestaties (zoals het overschrijden van verkoopdoelen). Als je geen relevante werkervaring hebt, ga dan dieper in op eventuele stages, persoonlijke situaties of andere praktijkervaringen die je kunnen helpen om de werkgever te overtuigen van je kwalificaties.

Werkervaring

Verkoopmedewerker, AFIUM, Rotterdam
mei 2019 – Heden

 • Assisteren van klanten bij het vinden van producten door deskundige adviezen te geven.
 • Voorraden bewaken en eventueel nieuwe bestellingen plaatsen.
 • Afhandelen van kassatransacties.
 • Orderwaarde per klant verhoogd met circa 10% door het doen van cross-sell en up-sell aanbiedingen.

Verkoopmedewerker, van der Plasen, Rotterdam
december 2016 – mei 2019

 • Beantwoorden van klantvragen met betrekking tot verkoop en lopende promoties.
 • Geholpen met het opzetten van displays en ideeën aangedragen om bepaalde producten aantrekkelijker te maken.
 • Productinformatie en kennis voorzien aan klanten en op basis van hun behoeften en voorkeuren adviezen aandragen.
 • Klantfeedback verzamelt en deze delen met het management om de dienstverlening te verbeteren.

Opleidingen en cursussen

Als verkoper of verkoopmedewerker heb je vaak niet per se een opleiding nodig. Als je wel bepaalde opleidingen hebt gevolgd, vermeld deze dan kort, maar ga er zeker niet te diep op in. Enkel als het een relevante opleiding is (zoals commerciële economie), kun je wat dieper ingaan op je opleiding en aangeven welke vaardigheden je hebt opgedaan en aan welke projecten je hebt gewerkt.

Als je daarnaast relevante workshops, trainingen of seminars hebt bijgewoond om je verkoopvaardigheden verder te ontwikkelen, dan kun je die natuurlijk ook altijd vermelden. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent om jezelf te blijven ontwikkelen en te groeien in je functie.

Opleidingen

Detailhandel (mbo, niveau 2), ROC
september 2014 – september 2016

Cursussen

Cross, - en Upselling - 2017

Masterclass Verkooptechnieken - 2016

Vaardigheden

Een goede verkoper bezit altijd een aantal belangrijke vaardigheden en competenties. Deze mogen uiteraard niet ontbreken van je cv. Door deze in je cv op te nemen, presenteer je jezelf als volwaarde en complete verkoopmedewerker.

Dit zijn de belangrijkste vaardigheden voor het cv van een verkoper:

 1. Productkennis
 2. Kennis van kassasystemen
 3. Voorraadbeheer
 4. Empathie
 5. Overtuigingskracht
 6. Vriendelijkheid
 7. Geduld
 8. Probleemoplossend vermogen
 9. Flexibel
 10. Samenwerken

Aanvullende secties om de werkgever te overtuigen

Uiteindelijk is dat waar je goed in bent; klanten overtuigen door het bieden van goede service en informatie. Extra cv-onderdelen helpen je om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Dit omdat velen het zullen laten bij ervaring en vaardigheden. Hier zijn enkele ideeën:

 • Vreemde talen: Je weet maar nooit welke wanneer het spreken van een vreemde taal van pas kan komen. Dus als jij een gesprekje kan voeren in een vreemde taal, dan is het al voldoende om deze op je cv te vermelden. Zet daar wel het taalniveau bij. Lees hier meer: Talen op je cv.
 • Vrijwilligerswerk: Onbetaald werk kan in sommige gevallen ook gewoon relevante werkervaring zijn.
 • Hobby’s en interesses: Door je interesses in je cv op te nemen, kan een werkgever je alvast een beetje leren kennen.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden