Roepnaam, Bijnaam of Voornaam op je cv: wat moet je doen?
De naam op een cv is vaak een van de eerste dingen die werkgevers zien bij het screenen van cv’s van sollicitanten. Nou kan het voorkomen dat je een roepnaam of bijnaam hebt die je in het dagelijks leven gebruikt die afwijkt van je legale en officiële voornaam. In deze blog zullen we kijken naar situaties waarin het waardevol kan zijn om je roepnaam op je cv te zetten, hoe je dit op de beste manier kan aanpakken en delen we een aantal voor- en nadelen van een bijnaam op je cv.
Mag je een roepnaam op je cv vermelden in plaats van je officiële voornaam?
De keuze is aan jou als sollicitant wat voor naam je op je cv vermeldt, of dit nou je roepnaam, bijnaam of officiële voornaam is. Zolang je een gepaste naam gebruikt mag je het zelf bepalen. Later in de sollicitatieprocedure kan een werkgever wel om je echte naam vragen.
Waarom sommige sollicitanten een roepnaam prefereren
Het cv van een sollicitant is in sommige gevallen meer dan simpelweg iemands werkervaring en opleidingen. Het is ook een onderdeel van iemands identiteit. Het gebruik van een roepnaam op je cv kan ervoor zorgen dat recruiters en werkgevers jou zien zoals je dat zelf graag wil.
Het kan ook zijn dat jouw roepnaam onderdeel is van een persoonlijk merk. Wellicht heb je social media accounts of een website waarbij je jouw roepnaam of bijnaam gebruikt in plaats van je officiële voornaam. Door je roepnaam in je cv te gebruiken, zorg je dat het merk overal consistent is.
In welke situaties is het gebruikelijk om je roepnaam te gebruiken?
Er zijn een aantal situaties waarin het gebruikelijk of zelfs waardevol kan zijn om je roepnaam of bijnaam te gebruiken op je curriculum vitae in plaats van je echte voornaam:
- Je gebruikt standaard je roepnaam. Als je overal je roepnaam gebruikt in plaats van je gewone naam, is het logisch dat je ook je roepnaam op je cv vermeld. Stel dat je officieel ‘Rosalita’ heet, maar je gaat door het leven als ‘Roos’, dan is het prima om Roos als naam te gebruiken op je cv. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de naam ‘Rudy’ en ‘Ruud’.
- Als je een moeilijke voornaam hebt. Soms hebben sollicitanten een naam die niet vaak voorkomt. Met name buitenlandse namen kunnen soms tot discriminatie gedurende het sollicitatieproces leiden (ondanks dat het verboden is). Om discriminatie te voorkomen kan je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een (Nederlandse) bijnaam of roepnaam.
- Als je je comfortabeler voelt met je roepnaam. Het kan zijn dat iemand zich ongemakkelijk voelt bij het gebruik van zijn officiële naam. Ook kan iemands roepnaam onderdeel van zijn of haar zelfidentificatie zien.
Hoe vermeld je een roepnaam op je cv?
Het vermelden van een roepnaam op je cv kan op een aantal verschillende manieren. Hieronder leggen we uit welke mogelijkheden je hebt:
- Vervang je voornaam door je roepnaam. Alhoewel je officiële voornaam wellicht later in het sollicitatieproces nodig zal zijn, is het in principe prima om je roepnaam op je cv te vermelden in plaats van je voornaam.
- Zet je roepnaam tussen haakjes. Een andere methode zou kunnen zijn om wel je officiële naam te gebruiken, maar je roepnaam tussen haakjes te zetten. Bijvoorbeeld: Rosalita ‘Roos’ Jansen. Het is dan voor recruiters en werkgevers waarschijnlijk ook gelijk duidelijk hoe je graag aangesproken wil worden.
- Gebruik initialen. Tot slot kan je er ook nog voor kiezen om enkel je initialen op je cv te vermelden in plaats van je voornaam. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je geen roepnaam hebt of er niet per se een wil ‘verzinnen’. Ook kan het helpen om discriminatie op basis van je naam te voorkomen. Uiteraard zal later in het sollicitatieproces je naam vanzelf een keer ter sprake komen, maar dan ben je in ieder geval al voorbij de eerste selectie gekomen.
- Vermeld bij je werkgever hoe je graag aangesproken wil worden. Als je niet per se een roepnaam op je cv wil vermelden, kan je er ook altijd nog voor kiezen om gewoon je officiële naam te gebruiken. Vervolgens kun je in een sollicitatiegesprek aangeven dat mensen je doorgaans aanspreken als XXX.
Zorg dat je in je hele cv consistent bent met het gebruik van je bijnaam. Als je een bijnaam gebruikt, zorg dat dat je bijvoorbeeld in je persoonlijk profiel diezelfde naam gebruikt. Als je je cv hebt gemaakt, lees hem dan naderhand een keer helemaal door. Zo weet je zeker dat je overal consistent bent geweest.
Waar moet een roepnaam op je cv aan voldoen?
Tot slot, je hebt maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Zorg daarom in ieder geval dat de roepnaam of bijnaam die je op je cv gebruikt aan de volgende eisen voldoet:
- Gebruik een naam die gepast is voor de betreffende functie. Voordat je een roepnaam op je cv vermeld, moet je goed nadenken of het gepast is om die naam te gebruiken. Als je met je cv al direct een verkeerd beeld van jezelf schetst, kun je jouw kansen op een baan wel vergeten.
- Vermijd beledigende of te nonchalante bijnamen. Als je bijnaam of roepnaam niet op de een of andere manier gerelateerd of soortgelijk is aan je voornaam, is je cv wellicht niet de beste plaats om deze weer te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor ‘grappige’ bijnamen zoals “T-bone”. Het mag vanzelfsprekend zijn dat werkgevers terughoudend zullen zijn om iemand aan te nemen die zichzelf zo noemt.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden