Nevenactiviteiten op je cv: geef je cv een boost [voorbeeld]

nevenactiviteiten-op-je-cv

Uiteraard is het belangrijkste onderdeel van je cv je werkervaring. De potentiële werkgever wil aan de hand van je ervaring zien of je een geschikte kandidaat bent voor de betreffende functie. Maar wat nou als je in het begin van je carrière staat? Of je vorige banen hebben op geen enkele manier een verband met de functie waarop je nu solliciteert? Bewijs dan maar eens dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Nevenactiviteiten op je cv kunnen daarbij helpen. Bepaalde nevenactiviteiten kunnen belangrijke vaardigheden onderstrepen die jij nodig hebt in je functie.

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je doet naast je werk of studie. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, bijles geven, bestuursfuncties bij verenigingen of clubs of andere activiteiten buiten je werktijd. Nevenactiviteiten kunnen je vaardigheden, ervaringen en interesses versterken en aantonen.

Daarnaast kunnen nevenactiviteiten aangeven dat je een veelzijdig persoon bent met brede interesses en grote betrokkenheid bij de samenleving en maatschappij. Werkgevers staan vaak zeer positief tegenover nevenactiviteiten, omdat het aangeeft dat de persoon betrokken is en zichzelf graag buiten het werk wil ontwikkelen en inzetten.

Wanneer vermeld je geen nevenactiviteiten in je cv?

Als je al veel werkervaring hebt voor de gezochte functie heeft het geen nut om nevenactiviteiten in je cv op te nemen. De focus moet dan liggen op je werkervaring en de vaardigheden die je daarmee hebt opgedaan en de resultaten die je ermee hebt behaald. Enkel voor studenten, starters en sollicitanten die een carrièreswitch maken kunnen nevenactiviteiten van toegevoegde waarde zijn op het cv.

Voordelen van nevenactiviteiten op je cv

Ga je nevenactiviteiten op je cv vermelden? Dan heeft dat de volgende voordelen:

  • Laat zien dat je veelzijdig bent. Je laat zien dat je buiten werktijd om ook voldoende interesses hebt.
  • Het toont bepaalde vaardigheden aan. Als jij een bestuursfunctie bekleed, dan zijn daar bepaalde vaardigheden aan verbonden die je daarmee aantoont.
  • Laat zien dat je een betrokken persoon bent. Je doet niet voor niets bepaalde nevenactiviteiten buiten je werktijd om. Je steekt er 'vrijwillig' energie en tijd in.
  • Je laat meer van je persoonlijkheid zien. Werkgevers en recruiters willen graag weten of jij een goede fit bent voor de bedrijfscultuur. Nevenactiviteiten op je cv kunnen daarbij helpen.
  • Je onderscheid je van andere sollicitanten. Zeker niet iedereen zal nevenactiviteiten op zijn cv hebben staan.
  • Laat zien dat je werk & privé kan combineren. Je doet immers (onbetaalde) activiteiten naast je werk of studie.

Welke nevenactiviteiten staan goed op je cv?

Als je nevenactiviteiten op je cv vermeld, is het belangrijk om bepaalde activiteiten te kiezen die vaardigheden bijbrengen en aantonen voor je professionele carrière. Dit zijn voorbeelden van nevenactiviteiten die je op je cv kunt benoemen:

  1. Penningmeester van een vereniging: Je toont aan dat je goed met geld om kan gaan en dat je verantwoordelijkheid durft te dragen.
  2. Vreemde talen leren: Of je het nou via een cursus of zelfstudie leert, je laat zien dat je communicatieve vaardigheden bezit en een stukje cultureel bewustzijn hebt.
  3. Betrokken bij een sportteam: Laat zien dat je vitaal bent, in een team kan werken en toewijding hebt voor een bepaalde activiteit.
  4. Lid van een studentenraad: Vaardigheden die je hiermee benadrukt zijn bijvoorbeeld leiderschap, teamwerk, samenwerking en organisatorische vaardigheden.
  5. Vrijwilliger bij een stichting: Vrijwilligerswerk laat je maatschappelijke betrokkenheid zien.
  6. Betrokken bij project voor duurzame ontwikkeling: Toont aan dat je milieubewust en maatschappelijk betrokken bent.
  7. (Studenten)begeleiding & bijles: Je bent bereid tijd aan andere te besteden en hun te coachen om beter te worden in een bepaald gebied.
  8. Studeren in het buitenland: Dit kan aantonen dat je cultureel bewust bent, onafhankelijk en stressbestendig bent en een bepaald aanpassingsvermogen bezit.
  9. Meehelpen bij inzamelingsacties: Je moet goed kunnen communiceren, enigszins kunnen verkopen en zakelijk onderlegd zijn.
  10. Hobby's en interesses: Een hobby zegt ook veel over jou als persoon. Een passie voor tekenen kan helpen bij een functie als grafisch vormgever. Ook freelance werkzaamheden kunnen waardevolle ervaring opleveren die het vermelden waard is.
  11. Het bijwonen van conferenties of seminars: Kan laten zien dat je leergierig bent vin je vakgebied of dat je hele andere interesses wil ontwikkelen.
  12. Schrijven van blogs of nieuwsartikelen: het kan ook een boek, nieuwsbrief of iets anders zijn. Laat zien dat je goede schrijfvaardigheden bezit.

Welke nevenactiviteiten kun je beter niet vermelden op je cv

Om te zorgen dat je cv niet helemaal bol komt te staan van nevenactiviteiten, is het raadzaam om alleen relevante nevenactiviteiten te vermelden die goed aansluiten op de gezochte functie. Je cv moet een kort en bondig document zijn van circa twee pagina's die een recruiter moet overtuigen van jouw kwalificaties als sollicitant. Je moet dus niet je hele levensverhaal gaan vertellen. Geef de voorkeur aan relevante en recente nevenactiviteiten waar je al enige tijd bij betrokken bent of bent geweest. Elk stukje informatie die je in je cv opneemt moet van toegevoegde waarde zijn en in bepaalde mate verband houden met de functie waarop je solliciteert.

Vermijd het vermelden van nevenactiviteiten die politiek of religieus van aard zijn (tenzij het weer verband houdt met de functie). Je weet van tevoren niet of de lezer van je cv jouw standpunten wel deelt. Het kan er ook voor zorgen dat je direct wordt afgewezen.

Ben je een starter of heb je zeer weinig werkervaring? Dan kun je ook nevenactiviteiten vermelden die niet per se relevant zijn voor de gezochte functie.

Hoe vermeld je nevenactiviteiten op je cv?

Nevenactiviteiten kun je op twee manieren vermelden:

Als je extra aandacht wil vestigen op je nevenactiviteiten omdat bijvoorbeeld een nevenactiviteit goed aansluit op de functie, dan kun je deze beter in een apart kopje zetten. Ook als je een starter bent en je wil jouw cv een beetje 'opvullen', kun je ervoor kiezen om er een aparte sectie van te maken.

Als de nevenactiviteit(en) te maken had met je studie, kun je er ook voor kiezen om de activiteit(en) bij je opleidingen te zetten.

Dit is hoe je nevenactiviteiten op je cv vermeld:

  1. Plaats je nevenactiviteiten in een apart kopje of bij je opleidingen.
  2. Maak een of meer opsommingstekens met een beschrijving van wat je hebt gedaan.
  3. Laat zien welke resultaten je behaald hebt. Druk dit uit in cijfers, getallen en percentages waar mogelijk.
  4. Benadruk vaardigheden en competenties die je hebt opgedaan.

In de praktijk kan dit er als volgt uitzien:

voorbeeld nevenactiviteiten op het cv
Pro tip:

Nevenactiviteiten vermeld je meestal direct na je opleidingen. Ben je een starter met weinig relevante werkervaring? Dan wil het nog weleens helpen om je opleidingen boven je werkervaring te plaatsen, omdat dit je grootste prestatie tot nu toe is geweest en het meest relevant is.

Praat over je nevenactiviteiten tijdens het sollicitatiegesprek

Alles wat je op je cv zet, kun je in principe ook een vraag over krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt dus ook vragen verwachten over relevante nevenactiviteiten die je in je cv hebt opgenomen. Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om enkele vaardigheden en ervaringen te benoemen die je hebt opgedaan die goed aansluiten bij de betreffende functie. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek en zorg dat je ook voor dit soort vragen een antwoord klaar hebt.

Conclusie & advies

  • Nevenactiviteiten is geen verplicht onderdeel van je cv.
  • Nevenactiviteiten zijn een uitstekende manier voor starters en sollicitanten met weinig werkervaring om toch belangrijke vaardigheden aan te tonen.
  • Nevenactiviteiten tonen aan dat je interesses hebt liggen in een bepaald vakgebied.
  • De activiteiten die je in je cv opneemt zeggen iets over jou als persoon en tonen je toekomstige werkgever aan dat je leergierig bent en er niet vies van bent om je handen uit de mouwen te steken.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.