Competenties op je cv vermelden: tips en goede voorbeelden
Wanneer je een cv aan het maken bent heb je slechts beperkt de ruimte en tijd om indruk te maken op een potentiële werkgever. (Kern)competenties op je cv kunnen helpen om de aandacht van recruiters te trekken en ervoor te zorgen dat jij uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek. In deze blog leggen we uit wat competenties precies zijn, hoe je ze in je cv kan vermelden en hebben we een lijst opgenomen met voorbeeld competenties om je op weg te helpen.
Wat zijn competenties?
Voordat we gaan kijken hoe belangrijk competenties in een cv zijn, is het belangrijk dat het verschil tussen persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en competenties goed duidelijk is. Alle drie de begrippen zeggen iets over de kwalificaties en capaciteiten van een persoon. Hieronder leggen we kort het verschil uit tussen deze 3 termen:
- Vaardigheden: Vaardigheden kun je zien als bekwaamheden. Je bent bijvoorbeeld ergens goed in. Verbanden leggen is een voorbeeld van een vaardigheid.
- Persoonlijke eigenschappen: persoonlijke eigenschappen zeggen iets over het gedrag of karakter van een persoon. Het zijn karaktereigenschappen van iemands persoonlijkheid. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld ambitieus, oplossingsgericht, goed inleven en initiatief nemen.
- Competenties: Competenties zijn een combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Iemand gebruikt bepaalde competenties om specifieke arbeidstaken uit te voeren. Vermogen om te leren is een voorbeeld van een competentie. Een persoon met leervermogen kan snel nieuwe ideeën opnemen, analyseren en verwerken en dit direct in de praktijk toepassen.
Alle drie deze termen zijn vaak complementair aan elkaar. Iemand die goed kan programmeren of die goed is in sales, heeft een combinatie van zowel vaardigheden, persoonlijke eigenschappen als competenties.
Competentie: Aanpassingsvermogen
Bijbehorende vaardigheden: Flexibel, besluitvaardig, improvisatievermogen, kritisch
Bijbehorende persoonlijke eigenschappen: proactief, betrouwbaar
Nog een voorbeeld:
Competentie: Stressbestendig
Bijbehorende vaardigheden: Zelfbeheersing, wendbaarheid, rustig, logisch nadenken
Bijbehorende persoonlijke eigenschappen: kalm, beheerst
Competenties vertellen dus in een paar zinnen of woorden meer over jou als persoon en waar jouw kwaliteiten liggen.
Waarom competenties vermelden op je cv?
Het is algemeen bekend dat recruiters en potentiële werkgevers soms wel tientallen cv's krijgen per sollicitatie. Het kan dus goed voorkomen dat er meerdere sollicitanten zijn met vergelijkbare kwalificaties. Een recruiter zal op de een of andere manier toch een knoop moeten doorhakken en moeten kiezen voor een kandidaat. Belangrijke competenties kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, omdat het je in staat stelt om je sterke punten uit te lichten en je daarmee te onderscheiden van de andere kandidaten.
Competenties benoemen in je cv vertelt meer over jou als persoon. Waar ben je goed in? Wat is jouw toegevoegde waarde? Competenties helpen bij het beantwoorden van deze vragen.
Is het verplicht om competenties te vermelden?
Alhoewel het niet 'officieel' verplicht is om competenties op je cv te vermelden, ontkom je er niet aan. Competenties en vaardigheden zullen altijd onderdeel uitmaken van het cv. Je kunt potentiële werkgevers ermee overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Dit is waarom het verstandig is om altijd een aantal competenties te vermelden:
- Je laat zien dat je een geschikte kandidaat bent: je kunt aantonen dat je bepaalde vaardigheden bezit die nodig zijn om de betreffende functie goed uit te voeren.
- Je onderscheid je van andere kandidaten: het is een mogelijkheid om jouw sterke punten expliciet te benoemen. Jouw unieke competenties kunnen je een streepje voor geven op de rest van de sollicitanten.
- Je toont gedegen zelfkennis: door competenties in je cv te vermelden, laat je zien dat je jezelf goed kent. Je weet waar je goed in bent en waar je eventueel aan moet werken. Zelfkennis is ontzettend belangrijk op de werkvloer.
- Werkgevers kunnen je beter begrijpen: uiteraard willen werkgevers graag kandidaten aannemen die bij de bedrijfscultuur passen. Competenties helpen ze om daar een gedegen beslissing in te maken.
Welke competenties passen bij jou?
Welke competenties bij jou passen leer je door goed en kritisch naar jezelf te kijken. Waar ben je (van jongs af aan) goed in geweest? Heb je overtuigingskracht, kun je goed conceptueel denken of juist goed prioriteiten stellen?
Vraag daarnaast eens naar de mening van je vrienden en familie. Vraag wat jouw goede eigenschappen en kwaliteiten zijn. Laat hen een aantal sterke (en zwakke) punten van jou benoemen en gebruikt dat als vertrekpunt voor het achterhalen van jouw competenties.
Tot slot, op het internet kun je ook een aantal (gratis) competentietesten doen. Denk bijvoorbeeld aan de DISC-test. Ook dit zou je kunnen gebruiken als uitgangspunt.
Welke competenties zet je op je cv?
Welke competenties jij op je cv benoemt hangt eraf van de functie waarop je solliciteert. Het is belangrijk om alleen relevante competenties te benoemen. Ze moeten diverse vaardigheden overbrengen die belangrijk zijn bij het uitvoeren van de functie.
Begin daarom bij de functie waarop je solliciteert. Welke vaardigheden en competenties zijn daarbij belangrijk? We hebben hieronder een aantal voorbeelden opgenomen om je op weg te helpen:
(Chef)kok: efficiënt, onder druk werken, schoon, oog voor detail, oplossingsgericht, punctueel, werkethiek.
Marketingmanager: leiderschap, flexibel, motiveren, timemanagement, organiseren.
Docent: betrokken, presenteren, organiseren, geduldig, toegewijd, coachen.
Receptioniste: vriendelijk, professioneel, punctueel, computervaardig, georganiseerd.
De functie is een ontzettend belangrijk uitgangspunt voor het identificeren van belangrijke competenties. Wanneer een software-engineer op zijn cv zet dat die goed kan presenteren, dan is dat raar. Wat heb je eraan? Niks. Daarom moet je dus alleen relevante competenties op je cv vermelden.
Hoe vermeld je competenties op je cv?
Competenties vermelden kan in je cv op 3 verschillende plaatsen:
- Bij je persoonlijk profiel
- Onder het kopje 'Vaardigheden'
- Bij je werkervaring en opleidingen
1. Competenties bij je persoonlijk profiel
Het persoonlijk profiel is een uitstekende plek voor het benoemen van je competenties. Een profielschets inclusief competenties zou er bijvoorbeeld als volgt kunnen uitzien:
Mijn naam is Mirjam. Ik ben een enthousiaste, stressbestendige en nauwkeurige administratief medewerker. Ik heb uitgebreide ervaring in het zelfstandig inrichten, uitvoeren en controleren van divervse administratieve werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan: salarisadministratie, facturatie en archivering. Daarnaast weet ik hoe ik in correct Nederlands zakelijke brieven moet opstellen.
2. Competenties bij vaardigheden benoemen
Het kopje 'Vaardigheden' vertelt heel expliciet waar een kandidaat (volgens hem/haar) goed in is. Competenties en vaardigheden vertellen in een paar woorden waar jij goed in bent.
Wat belangrijk is om te onthouden, is dat onder jouw vaardigheden vaak een combinatie staat van persoonlijke eigenschappen, (vakinhoudelijke) vaardigheden en competenties. Benoem 3 tot 7 vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Als we weer het voorbeeld van een administratief medewerker pakken, dan kan dat er als volgt uitzien:
- Detailgericht (competentie)
- Nauwkeurig & secuur (persoonlijke eigenschap)
- Dossiers bijhouden (vakinhoudelijke vaardigheid)
- Postverwerken (vakinhoudelijke vaardigheid)
- Goed in stressvolle situaties (persoonlijke eigenschap)
- Oplossingsgericht (competentie)
3. Competenties vermelden bij je werkervaring
Tot slot kun je ook nog competenties benoemen bij je werkervaring of overige onderdelen van je cv. Dit kun je dan bijvoorbeeld in de omschrijving van een bepaalde functie doen. Voorbeeld:
- Het coördineren, organiseren en verlenen van zorg op de psychosociale afdeling.
- Aansturen van het behandelteam en het stellen van verpleegkundige diagnoses.
Tips voor het toevoegen van competenties aan je cv
Tot slot, hieronder hebben we een aantal tips opgenomen voor het vermelden van competenties in je cv:
- Maak een lijst met jouw competenties: Voordat je begint met het maken van je cv, is het wellicht verstandig om eerst een lijst te maken met de verschillende competenties die jij bezit. Dit kun je vervolgens als vertrekpunt gebruiken bij het kiezen van de verschillende competenties voor in je curriculum vitae.
- Wees specifiek & concreet: Kijk allereerst naar jouw functie. Wat is belangrijk in jouw baan? Vermijd 'algemene' vaardigheden die voor heel veel banen van toepassing kunnen zijn.
- Gebruik voorbeelden: Laat zien hoe je bepaalde competenties in de praktijk hebt weten toe te passen. Hiermee 'lever je bewijs' dat jij daadwerkelijk de betreffende competentie bezit en dat je deze goed ontwikkeld hebt.
- Niet overdrijven: Het is belangrijk dat je niet gaat overdrijven. Wees eerlijk in je competenties. Zelfkennis is ontzettend belangrijk. Je kunt beter competenties benoemen die je echt volledig onder de knie hebt dan dat je vaardigheden benoemt waar je een beetje ervaring mee hebt.
- Pas je cv aan per sollicitatie: In elke vacature worden weer andere competenties van de sollicitanten gevraagd. Pas daarom je cv aan op de functie waarop je solliciteert. Dit zodat je curriculum vitae perfect aansluit op de wensen en behoeften van een werkgever.
Voorbeeld competenties
Voorbeelden van competenties zijn:
Aanpassingsvermogen | Aansturen | Accuratesse |
Adviseren | Ambitie | Analyserend vermogen |
Analytisch vermogen | Anticiperen | Assertief communiceren |
Assertiviteit | Autonoom | Beoordelen |
Besluitvaardigheid | Betrokkenheid | Betrouwbaarheid |
Coachen | Collegiaal | Commercieel |
Conceptueel denken | Conflicten beheersen | Confronteren |
Consulteren | Creatieve geest | Creëren |
Delegeren | Diplomatiek | Discipline |
Doelgericht | Doorzetter | Draagvlak creëren |
Durf | Durft risico's te nemen | Emotioneel intelligent |
Empathisch sterk | Energiek | Enthousiasme |
Financieel bewustzijn | Flexibel | Gedisciplineerd |
Gesprek voeren | Gestructureerd | Groepsgericht leiderschap |
Impressie | Initiatiefrijk | Innovatief |
Inspireren | Integer | Inzicht in de omgeving |
Klantgericht | Kritisch | Leervermogen |
Leiderschap | Loyaal | Luisteren |
Mensgericht leiderschap | Motiveren | Nauwkeurig |
Netwerken | Observeren | Omgaan met details |
Omgaan met druk | Omgevingsbewustzijn | Onafhankelijkheid |
Onderhandelen | Ondernemerschap | Oog voor detail |
Oordeelsvorming | Organisatiesensitiviteit | Organiseren |
Out of the box denken | Overtuigen | Persoonlijke leiderschap |
Plannen | Presenteren | Probleemanalyse |
Resoluut | Resultaatgericht | Risicobewust |
Samenwerken | Sensitief | Snel schakelen |
Sociabiliteit | Stressbestendigheid | Taakgericht |
Tactisch gedrag | Uitdrukkingsvaardigheid (mondeling) | Uitdrukkingsvaardigheid (schriftelijk) |
Vasthoudendheid | Veerkrachtig | Visie |
Voortgangscontrole | Zelfkennis | Zelfontwikkeling |
Zelfsturing | Zelfverzekerd |
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden