8 Cruciale Redenen waarom jouw cv zo Belangrijk is

waarom-cv-belangrijk

Je cv zal een van de belangrijkste documenten zijn die je tijdens je loopbaan zal moeten opstellen. Het heeft grote invloed op het succes van iemands carrière. Ook is je cv het eerste dat werkgevers van je zullen zien en het geeft hen een beeld van wie je bent en wat je kunt. Maar waarom is het cv zo belangrijk in de hedendaagse recruitmentwereld? In deze blog gaan we wat dieper in op de redenen waarom jouw cv onmisbaar is in het sollicitatieproces.

Waarom is een goed cv zo belangrijk?

Een goed cv is belangrijk omdat het je eerste indruk bij potentiële werkgevers is. Het toont in één of twee pagina’s je belangrijkste ervaringen, vaardigheden en opleidingen en wat jij werkgevers te bieden hebt. Het bepaalt in grote mate of je uitgenodigd wordt voor een gesprek of niet.

Dit zijn 8 redenen waarom een goed cv zo belangrijk is:

1. Trek de aandacht van recruiters en potentiële werkgevers

Recruiters en potentiële werkgevers krijgen soms wel tientallen of honderden cv’s per vacature. En laten we eerlijk zijn; in de meeste gevallen hebben ze geen tijd en zin om deze allemaal aandachtig en grondig door te nemen. Daarom is het extra belangrijk om met een sterke inhoud en ontwerp te komen om de aandacht te trekken en op te vallen in de massa van sollicitanten.

2. Het is de eerste indruk bij een potentiële werkgever

Jouw curriculum vitae is vaak het allereerste contact wat je met jouw (hopelijk) toekomstige werkgever hebt. En zoals je weet; je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

3. Moedig de lezer van je cv aan om het hele document te lezen

Als je cv de aandacht trekt, is het nog geen garantie dat het hele document zal worden doorgenomen. De inhoud van je cv zal daarvoor interessant genoeg moeten zijn. De informatie die je opschrijft moet natuurlijk feitelijk correct. Daarnaast moet je het zo opschrijven dat je zelf goed uit de verf komt en als een geschikte kandidaat overkomt. Het persoonlijk profiel staat bovenaan je cv en wordt vaak als eerste gelezen. Het is dus de moeite waard om daar wat extra aandacht aan de besteden.

4. Voldoe aan de verwachtingen van een werkgever

Een generiek cv maken dat je naar elke potentiële werkgever stuur is een grote fout. Je moet per sollicitatie je cv aanpassen op de wensen en behoeften van een werkgever. Deze vind je natuurlijk door de vacature grondig door te nemen. Hierdoor kun je de inhoud van je cv een beetje sturen naar wat een werkgever zoekt in de betreffende functie.

5. Laat zien wat je de werkgever te bieden hebt

Hiervoor zal je werkervaring waarschijnlijk het belangrijkste zijn. Het loont de moeite om nogmaals naar de vacature te kijken. Als er bepaalde factoren instaan die van belang zijn in de gezochte functie, dan kun je wellicht concrete voorbeelden uit je werkervaring daaraan koppelen. Door relevante werkervaring op te nemen, zorg je dat jouw cv perfect aansluit op de behoeften uit de vacature.

6. Kan leiden tot een sollicitatiegesprek

Uiteindelijk zal je cv je hopelijk in staat stellen om door te gaan naar de volgende ronde van de sollicitatieprocedure; het sollicitatiegesprek. Je zal waarschijnlijk minimaal één sollicitatiegesprek moeten voeren om een baan aangeboden te krijgen. Het hebben van een cv is dus essentieel.

7. Het is een middel om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten

Als je wil opvallend en overtuigend cv wil maken, zul je een stapje extra moeten zetten. Je kunt extra inzetten op het maken van een creatief cv, maar je kan er ook voor zorgen dat de inhoud naadloos aansluit op de vacature. Hoe dan ook, je cv is extreem belangrijk in de zoektocht naar een baan.

8. Het geeft één helder overzicht van de opbouw van je professionele loopbaan

Je cv stelt werkgevers in staat om in één oogopslag je hele professionele carrière te bekijken. Vervolgens kunnen ze vrij snel beoordelen of jij geschikt bent voor de betreffende functie.

Waarom wordt er naar je cv gevraagd?

Een cv wordt gevraagd tijdens een sollicitatie, omdat het in één document een overzicht geeft van je belangrijkste werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Potentiële werkgevers gebruiken deze informatie als hulpmiddel om te beslissen of jij geschikt bent voor de functie en of ze je willen uitnodigen op gesprek.

5 tips voor het maken van een goed cv

Nu je weet waarom een cv zo belangrijk is, willen we je graag een aantal tips meegeven die je hopelijk een eindje op weg zullen helpen om een overtuigend cv op te stellen.

Ook interessant: Hoe maak je een cv (volledige gids).

  1. Vermeld altijd de verplichte onderdelen: Elk cv bestaat minimaal uit de volgende onderdelen: persoonlijke gegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen, vaardigheden. Daarnaast kun je ook nog extra onderdelen toevoegen. Denk aan hobby’s en talen.
  2. Maak een teruglopend cv: In een teruglopend cv vermeld je informatie in de omgekeerd chronologische volgorde. Dat houdt in dat je bij elke sectie bovenaan begint met het vermelden van de meest recente gegevens (bijvoorbeeld je huidige baan). Vervolgens werk je terug in de tijd. Dit zorgt ervoor dat telkens bij elke sectie de belangrijkste informatie bovenaan zal staan.
  3. Focus op relevante informatie: Het heeft geen zin om een cursus pottenbakken in een cv van een Sales Manager te zetten. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar stipt wel een belangrijk punt aan. Zorg dat je relevante informatie opneemt die kunnen bewijzen dat jij geschikt bent voor de gezochte functie.
  4. Zorg dat je cv niet te lang is: Over het algemeen is een cv vaak niet langer dan 2 pagina’s. Beperk jezelf dus tot de kern. Vermeld geen onnodige informatie zoals je burgerlijke staat of religie.
  5. Gebruik een professionele opmaak: Dus een goed lettertype, voldoende witregels en marges aan de zijkanten. Een goed cv-template kan je een heel eind op weg helpen.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.