Hoe maak je een cv voor aanmelding bij een universiteit?

cv-voor-aanmelding-universiteit

Zeker voor opleidingen waarbij geloot moet worden, zal je bij de aanmelding bij een universiteit een overtuigend cv nodig hebben. In dit artikel laten we precies zien waar je op moet letten en hoe je een indrukwekkend cv maakt voor je aanmelding bij een universiteit.

Wat moet er in een cv voor de aanmelding bij een universiteit?

Voordat we specifiek gaan kijken naar hoe je zelf een effectief cv opstelt voor je aanmelding, is het belangrijk dat je weet wat er überhaupt in je cv moet:

  1. Personalia: Vermeld je naam, contactgegevens en eventueel je LinkedIn profiel of (portfolio) website.
  2. Persoonlijk profiel: Schrijf een korte introductieparagraaf. Vertel over je sterke punten, ervaringen en belangrijkste vaardigheden & eigenschappen.
  3. Opleidingen: Noteer je hoogst genoten opleiding.
  4. Nevenactiviteiten: Zet je relevante nevenactiviteiten op je cv.
  5. Werkervaring: Voeg je meest relevante ervaringen toe.
  6. Vaardigheden: Vermeld zowel harde- als zachte vaardigheden om jezelf als complete kandidaat te profileren.
  7. Aanvullende onderdelen: Denk aan nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk, talen, hobby’s, etc.

6 belangrijke opmaaktips voor je cv

Een cv kent altijd 2 aspecten; de inhoud en de vormgeving. Uiteraard staat de inhoud voorop, maar een goede vormgeving is ook uitermate belangrijk. Als je een slordig/onoverzichtelijk ontwerp gebruikt, is dat ook precies hoe jij overkomt bij de beoordelaar van je cv. Hier zijn 6 handige tips voor het opmaken van je cv:

  1. Gebruik de omgekeerd chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat je telkens per onderdeel de meest recente informatie bovenaan zet.
  2. Maak je cv maximaal 2 pagina’s lang. Het moet interessant blijven en zeker niet saai worden.
  3. Zet tussen elke sectie een witregel om je cv zo overzichtelijk mogelijk te maken.
  4. Maak je sectie-titels vetgedrukt en wat groter dan de gewone tekst. Voeg eventueel een kleurtje toe.
  5. Gebruik een lettertype dat makkelijk leesbaar is (Arial, Verdana, etc).
  6. Sla je cv op als pdf. Word-bestanden staan erom bekend dat de hele opmaak kan verspringen. Pdf-bestanden zien er op elk apparaat precies hetzelfde uit.

Hoe maak je een cv voor de aanmelding bij een universiteit?

Nu je de ideale structuur en opmaak weet, is het tijd om de inhoud van je curriculum vitae aan te pakken. Een goed cv maken is nog niet zo makkelijk. Dit zijn 7 stappen voor het maken van je cv voor een universiteit:

1. Vermeld je persoonlijke informatie

Je start je cv met het vermelden van je personalia. Voeg daarbij de volgende gegevens toe:

  1. Voor- en achternaam
  2. Telefoonnummer
  3. E-mailadres
  4. Adresgegevens
  5. Geboortedatum

Uiteraard is het belangrijk dat je goed bereikbaar bent op het telefoonnummer dat je opgeeft. Zorg ook voor een professionele voicemail voor als je het belletje mist. Houd ook het e-mailadres in de gaten die je opgeeft en zorg dat dit een professioneel e-mailadres is.

2. Schrijf een pakkend persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is een korte introductiealinea waar je wat meer over jezelf kan vertellen. Daarnaast is het ook belangrijk om in te gaan op je sterke punten, je belangrijkste vaardigheden en eigenschappen en waarom jij het verdient om de betreffende studie te gaan volgen. Vertel dus ook zeker iets over je motivatie voor de specifieke bachelor of master.

Een uniek en pakkende profielschets hoort de aandacht van een recruiter te pakken en interesse te wekken. Voeg belangrijke prestaties of resultaten toe die jou onderscheiden van andere studenten.

Dit kan er ongeveer zo uitzien:

Ik ben een gedreven student met grote interesse in wetenschap en technologie. Al van kinds af aan was ik bezig met hoe bepaalde dingen werken en hoe dit verbeterd kon worden. Ik bracht dan ook veel van mijn vrije tijd door met het maken van allerlei soorten bouwsels. Logischerwijs blonk ik op de middelbare school uit in wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ik ben toegewijd om met mijn kennis en vaardigheden de wereld een stukje beter te maken. Ik geloof dat de bachelor Electrical Engineering de ideale studie is om daarmee te starten.

3. Voeg je opleidingen toe

Als student zijnde heb je zeer waarschijnlijk nog niet veel relevante werkervaring. Om die reden is het vaak verstandig om je opleidingen boven je werkervaring te zetten.

Als je je gaat aanmelden bij een universiteit voor het volgen van een bachelor, vermeld dan de volgende gegevens:

  • De naam van je middelbare school
  • Een begin- en einddatum
  • Je gekozen vakkenpakket
  • De cijfers van de relevante vakken (bijvoorbeeld wiskunde, natuurkunde, scheikunde).

Als je daarentegen je aanmeldt voor een master, dan heb je dus al een bachelor gevolgd. Noteer in dat geval de relevante informatie over je bachelor. Vermeld ook zeker in de omschrijving wat je allemaal gedaan en geleerd hebt en hoe je dit kan toepassen in de betreffende master.

4. Zet je relevante nevenactiviteiten op je cv

Nevenactiviteiten hebben 3 grote voordelen voor wat betreft de aanmelding bij een universiteit:

  • Ze laten wat meer van je persoonlijkheid zien.
  • Het toont belangrijke vaardigheden en eigenschappen.
  • Het toont je interesse en leergierigheid in je vakgebied.

Als je bijvoorbeeld bij een bepaalde club zat of vrijwilligerswerk hebt gedaan, dan is dit een grote meerwaarde voor je cv. Het beste is uiteraard als de activiteiten relevant zijn voor je aanmelding, maar ook als dat niet zo is kun je het vermelden. Het laat namelijk ook zien dat je bereid bent om je handen uit de mouwen te steken en dat je graag bezig bent.

5. Voeg je werkervaring toe

Alhoewel werkervaring niet per se vereist is wanneer je je gaat aanmelden bij een universiteit, kan het toch waardevol zijn om je ervaringen te vermelden. Voeg geen droge opsomming van taken toe, maar laat ook zien wat je resultaten en prestaties waren.

Vermeld per functie je functietitel, het bedrijf waar je werkte en een begin- en einddatum. Zet in de omschrijving een aantal opsommingstekens met je taken en prestaties.

6. Neem de belangrijkste vaardigheden op in een aparte sectie

Iedereen heeft vaardigheden, maar niet iedereen weet hoe je ze effectief presenteert in zijn of haar cv. Het is belangrijk dat je relevante vaardigheden voor de betreffende bachelor of master vermeldt in je cv.

Daarnaast heb je zowel harde- als zachte vaardigheden nodig. Harde vaardigheden zijn vakinhoudelijk, zoals wiskunde of kennis van elektronische componenten. Zachte vaardigheden heb je nodig om goed te kunnen functioneren en samenwerken met anderen. Denk aan samenwerken, kritisch denken en problemen oplossen.

De harde vaardigheden zullen dus sterk afhankelijk zijn van de studie die je graag wil doen.

Hieronder hebben we een lijst met vaardigheden opgenomen waaruit je inspiratie kan opdoen:

  • Samenwerken
  • Kritisch denken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Creativiteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Werkethiek
  • Initiatief nemen
  • Onder druk werken
  • Betrouwbaarheid
  • Luisteren

7. Maak je cv compleet met aanvullende onderdelen

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, dan heb je waarschijnlijk al een cv die beter is dan de meeste kandidaten. Je kunt de volgende onderdelen nog toevoegen om je curriculum vitae compleet te maken:

  • Talen: Uiteraard kan het voorkomen dat je les in het Engels krijgt. Ook als je nog een andere vreemde taal spreekt kan dit interessant zijn en in je voordeel werken. Noteer het dus zeker op je cv.
  • Vrijwilligerswerk: Toon je empathische vermogen en leergierigheid.
  • (School)projecten: Als je een belangrijk project hebt die je graag wil uitlichten, zet deze dan bij je opleidingen of maak er een aparte sectie van op je cv.
  • Stages: Zeker als je relevante stages hebt gevolgd voor je bachelor of master, dan kun je deze toevoegen in een apart kopje.
  • Hobby’s en interesses: De lezer van je cv wil ook graag weten wat voor persoon jij bent. Voeg wat meer persoonlijkheid toe door het opnemen van een aantal hobby’s.

Conclusie en advies

  • Een overtuigend cv voor aanmelding bij een universiteit of opleiding bestaat uit een ijzersterke inhoud en een modern ontwerp.
  • Lieg niet over je academische achtergrond.
  • Zorg dat je een foutloos cv opstuurt. Lees je cv grondig na op spelling- en grammaticafouten.
  • Deel je cv met vrienden en familie en vraag om feedback. Je zal verstelt staan om de feedback die je krijgt.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.