Beste cv-papier om je cv af te drukken

cv-papier

In het digitale tijdperk is het bijna ondenkbaar dat je je cv moet nog moet afdrukken. Toch zijn er enkele situaties waarbij je jouw cv zal moeten printen. Je kan daarvoor standaard printpapier gebruiken, maar er zijn veel betere opties die je helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. In dit artikel kijken we naar het beste cv-papier om je cv mee af te drukken.

Wanneer moet je een cv printen?

In veruit de meeste gevallen zal een digitaal cv voldoende zijn, omdat deze gemakkelijk met de werkgever te delen is. Er zijn echter ook situaties waarin het printen van je cv goed van pas kan komen, zoals:

  • Bij een sollicitatiegesprek: Als je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek kan het handig zijn om een paar geprinte exemplaren van je cv mee te nemen naar het gesprek. Deze kan je dan eventueel aan de recruiter of werkgever geven.
  • Wanneer gevraagd wordt om een geprint exemplaar mee te nemen: Soms wordt door werkgevers aangegeven dat je een geprint exemplaar van je cv mee moet nemen.
  • Bij netwerkevenementen: Bij netwerkevenementen of carrièrebeurzen is het nuttig om je cv te printen. Je kunt potentiële werkgevers direct je cv overhandigen.

Waarom je moet nadenken over het papier waarop je je cv print

Het papier waarop je je cv print is belangrijk, omdat het de eerste (fysieke) indruk is die een werkgever van je krijgt. Het kan helpen om jezelf professioneel te profileren ten opzichte van andere kandidaten als je voor het beste cv-papier kiest.

Voor de filmfanaten onder ons, denk maar eens aan de scene met het visitekaartje in American Psycho, waarbij “Patrick Bateman” gek werd dat het visitekaartje van zijn collega van hogere kwaliteit was dat die van hemzelf.

Patrick Bateman in American Psycho

Het kiezen van het juiste papier laat zien dat je over alles hebt nagedacht, dat je zeer grondig, detailgericht en serieus bent. Het juiste papier kiezen om je cv op af te drukken kan dus bijdrage aan een goede eerste indruk.

Wat is het beste papier om je cv op te printen?

Het beste papier om je cv op uit te printen is stevig en professioneel papier tussen de 90 en 120 g/m2. Dit is wat zwaarder dan standaard kopieerpapier van 80 g/m2. Ook schijnt je cv niet door op dit papiertype en dus is je cv makkelijker leesbaar.

Qua kleur kun je het beste kiezen voor een crème of ivoor kleur in plaats van standaardwit. Dit is een neutrale kleur die niet afleidend is, waardoor de inhoud van je cv beter naar voren komt. Wit papier is fris, gemakkelijk leesbaar en kleuren springen er letterlijk uit. Crème is wat zachter, conservatiever en klassieker. Je zou kunnen zeggen dat het iets zakelijker is.

Waarom je cv belangrijk is
Je cv is een belangrijk document voor het zoeken naar een baan. Een goed cv kan cruciaal zijn voor het verloop van iemands carrière.
Artikel lezen

De voordelen van goed papier voor je cv

  • Betere afdrukkwaliteit: Door de extra dikte, zal de tekst niet door het papier heen drukken. Ook zal je een stuk minder last hebben van vegen.
  • Professioneel: Het dikkere papier heeft een professionele, zakelijke uitstraling. Een recruiter zal een cv op standaard kopieerpapier verwachten. Dus door professioneel cv-papier te gebruiken sta je alvast 1-0 voor.
  • Je onderscheid jezelf: Je cv zal opvallen tussen een stapel andere cv’s die standaard papier gebruiken.

Kan je een standaardprinter gebruiken?

De meeste printers kunnen overweg met wat dikker papier. Toch kan het verstandig zijn om van tevoren even de handleiding te raadplegen. Als je die niet meer hebt, kun je vaak de handleiding ook op het internet vinden.

Een andere optie is om je cv af te laten drukken bij een plaatselijke drukker. Die zijn normaal gesproken natuurlijk gewend aan grote oplages, maar als je de situatie uitlegt zijn de meeste bereid je te helpen.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.