ZZP/Freelancer cv-voorbeeld en schrijfgids

Als je op zoek bent naar een nieuwe opdracht als freelancer of ZZP'er is het maken van een goed cv de eerste stap. Wij geven je handige tips voor het maken van een freelance of ZZP'er cv. Waar moet je op letten? Wat zijn de verplichte onderdelen? Hoe geef je net dat beetje meer? Wat is er anders ten opzichte van een cv voor een gewone baan? Je ziet in deze blog zelfs een compleet voorbeeld van een cv voor een freelancer of ZZP'er. Lees verder en leer binnen no time hoe je een overtuigend cv maakt zodat je in een handomdraai die nieuwe opdracht binnen hebt!

Ook als freelancer of ZZP’er moet je soms solliciteren voor een nieuwe opdracht. Je cv is in dit geval nóg meer je visitekaartje. Met dit visitekaartje kan jij je onderscheiden van alle andere freelancers en ZZP’ers die dezelfde opdracht graag binnenhalen. Zelfs al kom je via via of door je directe eigen netwerk aan de opdracht dan kan er om je cv gevraagd worden. Zo heeft je toekomstige opdrachtgever een goed beeld van je capaciteiten en ervaringen. Het belangrijkste bij een cv voor een freelancer of ZZP’er is dat het duidelijk en clean is. In één oogopslag moet duidelijk zijn wie je bent en waar je goed in bent.

Voorbeeld cv freelancer

Wat is een ZZP’er of freelancer?

Iemand die voor verschillende opdrachtgevers werkt. Je werkt voor jezelf en hebt geen personeel in dienst. Je bepaalt zelf voor wie je werkt, tegen welke betaling en hoeveel uur je maakt. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen want je bent nergens in loondienst.

Wat houdt de opdracht in?

Om een goed cv te kunnen maken is het van belang dat je helder hebt wat je taken zijn in de opdracht waar je op solliciteert. Lees de opdracht daarom goed door en kijk waar je aansluiting vindt bij wat gevraagd wordt. Achterhaal de wensen en behoeftes van het bedrijf. Ga vervolgens na welke werkervaring, vaardigheden en opleidingen jij hebt die hierbij aansluiten.

Personalia

Zet bovenaan je CV (of aan de zijkant) je persoonlijke gegevens. Dubbelcheck altijd of je gegevens kloppen! Je kunt ervoor kiezen je naam onder het kopje personalia neer te zetten of juist helemaal bovenaan je cv. Als ZZP’er of freelancer heb je meestal een website. Vergeet deze niet te vermelden. Om direct je netwerk op peil te houden is het verstandig je LinkedIn profiel te benoemen. Misschien ben je nu niet de juiste persoon voor de opdracht, maar voor de volgende wel. Altijd handig als jullie dan al gelinkt zijn!

Naam: Evelien de Pauw
Functie: Communicatiespecialist
Adres: Gemeenteplein 6, 8760 PP in Zwolle
Telefoon: 06 - 33 55 87 30
E-mail: evelien.de.pauw@gmail.com
Geboortedatum: 06-06-1989
Website: www.eveliencommuniceert.nl
LinkedIn: /in/Eveliendepauw

Persoonlijk profiel

Je profiel is bedoeld om de interesse te wekken van de lezer. Maak ze nieuwgierig naar de persoon achter het cv. Houd het kort en bondig. Vertel over jezelf, wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf en de specifieke opdracht en benoem je sterke kanten.

Ik ben Evelien. Een ambitieuze communicatiespecialist. Een allround professional met ervaringen binnen de branches kinderopvang, gezondheidszorg en onderwijs. Elke opdracht pak ik met beide handen aan en ik stop pas als ik meer dan tevreden ben. Van interne communicatieprojecten tot het organiseren van evenementen; Evelien communiceert, altijd voor de volle honderd procent!

Werkervaring

Dan volgt het opsommen van je relevante werkervaring. Werkervaring is en blijft het belangrijkste punt bij het bepalen of je geschikt bent voor de opdracht ja of nee. Als freelancer of ZZP’er werk je aan tijdelijke opdrachten. Je werkervaring wisselt dus veel vaker dan als je een vaste baan hebt. Het is daarom logisch dat een freelance of ZZP’er cv langer is.

Je begint met je meest recente opdracht. Benoem de periode, de bedrijfsnaam en eventueel de locatie van het bedrijf waar je de opdracht voor hebt uitgevoerd. Vervolgens omschrijf je kort en bondig wat je taken, verantwoordelijkheden en resultaten binnen dit project geweest zijn. Tip: kijk ook hier goed naar de opdracht. Wat vinden zij belangrijk, waar zijn ze naar op zoek? Probeer dan juist die taken in je vorige opdrachten extra te benoemen. Wordt de lijst op deze manier wel heel lang omdat je al veel jaren als freelancer werkt? Beperk je dan tot alleen de meest relevante opdrachten die passen bij de opdracht waarop je reageert.

Werkervaring

Eveliencommuniceert, project social media strategie, Zorgcentrum 'Het wijkje'
juni 2022 – Heden

  • Inventarisatie huidige staat.
  • Nieuwe social media strategie bepalen en uitwerken.
  • Social media trainingen verzorgen aan het personeel.

Eveliencommuniceert, project interne communicatie verbetering, Kinderwoud
februari 2022 – juni 2022

  • Identificeren en analyseren van interne communicatieproblemen.
  • Ontwikkelen en uitwerken van een concreet verbeteringsvoorstel.
  • Uitvoeren en evalueren van het implementatieplan.

Eveliencommuniceert, project vernieuwing onderwijs portaal, CVO-onderwijs instelling
oktober 2021 – februari 2022

Van voor tot einde (inclusief onderzoek en implementatie) verantwoordelijk voor de begeleiding naar een nieuw onderwijs portaal waarop gecommuniceerd wordt richting leerlingen, ouders en leraren op een middelbare school.

Opleiding

Ook als freelancer of ZZP’er in welk vakgebied dan ook zijn je opleidingen en diploma’s van belang. Benoem de opleiding die je gedaan hebt. Heb je veel werkervaring dan benoem je die ervaring eerst. Heb je (nog) niet veel werkervaring leg dan de nadruk op je opleiding. Zet deze boven je werkervaring en ga iets uitgebreider op je opleiding in. Benoem minors, speciale vakken, cijferlijsten en behaalde successen.

Opleidingen

HBO Communicatie, NHL te Leeuwarden
september 2010 – september 2014

Vaardigheden

Je somt alle vaardigheden waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor de opdracht op en geeft daarnaast aan in hoeverre je deze beheerst. Dit kun je doen door een puntensysteem of door te kiezen tussen zeer goed, goed en redelijk.

  • Creativiteit
  • Wordpress
  • Social media
  • Discipline
  • Oplossingsgericht
  • Stressbestendig
  • Luisteren
  • Flexibel
  • Communicatieve vaardigheden

Vormgeving

Als freelancer of ZZP’er ben je zelf je eigen merk. Vaak heb je dan naast een eigen website ook een eigen logo en huisstijl. Maak je cv op in deze huisstijl. Zorg dus dat de kleuren, logo, vormen en lettertype overeenkomen. Zo creëer je een rustige sfeer en zorg je voor herkenning. Ook een ZZP’er of freelance cv is het sterkst als deze gestructureerd en clean oogt. Zorg dat je er op een subtiele manier uit springt. Houd er rekening mee dat een cv van een freelancer of ZZP’er altijd langer is dan een cv voor een gewone baan. Het maken van een freelance of ZZP’er cv is daarom net even wat bewerkelijker. We raden je aan een goed basis cv te hebben en vanuit daar je cv te laten aansluiten op de opdracht.

Meer van jezelf laten zien?

Nu heb je alle essentiële onderdelen die een freelance of ZZP’er cv nodig heeft. Wil je toch nog meer van jezelf laten zien? Wat dacht je van deze extra onderdelen:

  • Cursussen: Benoem hier relevante cursussen of trainingen die je gevolgd hebt. Benoem alleen ‘verdiepende’ cursussen die van toegevoegde waarde zijn.
  • Stages: Een aanrader om te benoemen als je een starter bent op de arbeidsmarkt. Vaak tellen stages voor starters gewoon mee als werkervaring.
  • Hobby’s & interesses: Benoem deze als je net wat meer over jezelf wilt laten zien. Het maakt je cv persoonlijker.
  • Nevenactiviteiten: Doe je bepaalde activiteiten, misschien zelfs wel vrijwilligerswerk, die vaardigheden aantonen die van belang zijn voor de opdracht waarop je solliciteert? Benoem ze dan zeker!

Hét perfecte freelance of ZZP’er cv

Als je alle bovenstaande tips en onderdelen toepast in je cv heb jij het perfecte freelance of ZZP’er cv voor je liggen. Waar wacht je nog op; versturen maar. Succes met je nieuwe opdracht!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden