Piloot cv-voorbeeld en schrijfgids
Ben jij een piloot of wil je dat worden? Als je de benodigde opleidingen tot vliegtuigpiloot hebt afgerond, dan betekent dit dat je de afgelopen jaren hard hebt gewerkt en dat het nu eindelijk tijd is om vlieguren te maken. Hiervoor heb je nog wel een piloten cv nodig die werkgevers overtuigt van je kwalificaties. In dit artikel laten we zien hoe je een piloten cv opstelt waarmee je gegarandeerd uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek.
Voorbeeld cv Piloot
Naast de technische vaardigheden die nodig zijn voor het besturen van een vliegtuig, moet een piloot ook de veiligheid van zijn passagiers waarborgen. Je moet hiervoor fysiek en mentaal sterk zijn, zodat je om kan gaan met vertragingen, turbulentie en slecht weer. Dit zijn slechts enkele factoren die in je cv als piloot naar voren moeten komen om werkgevers te overtuigen van je kwalificaties. Hieronder hebben we een voorbeeld cv van een piloot opgenomen die de perfecte indruk maakt.
Voor wat betreft de opmaak van je cv, is de kleur blauw een goede keuze. Blauw straalt betrouwbaarheid, kalmte en rust uit. Dat zijn 3 extreem belangrijke eigenschappen voor een piloot.
1. Persoonlijke gegevens vermelden
Het is gebruikelijk om te beginnen met je contactgegevens. Vermeld dus altijd bovenaan je cv de voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, woonplaats of adres en eventueel je geboortedatum. Je 06-nummer en e-mailadres zijn uiteraard het belangrijkst, omdat deze gebruikt worden om contact met je op te nemen voor een sollicitatiegesprek.
Daarnaast kun je ook nog extra gegevens toevoegen die relevant kunnen zijn. Als piloot zou het relevant kunnen zijn om je nationaliteit te vermelden. Ook is het toevoegen van een foto vaak een goed idee. Als piloot is het belangrijk dat je representatief overkomt. Een goede, professionele foto kan daarbij aan bijdragen.
2. Schrijf een professionele samenvatting
Het persoonlijk profiel is een korte introductie alinea waarin je jezelf voorstelt en wat meer van je toegevoegde waarde laat zien. Het is vergelijkbaar met een ‘elevator pitch’. Het geeft de luchtvaartmaatschappij alvast een idee van je vliegervaring, vaardigheden en achtergrond.
Het kan soms handig zijn om je profiel als laatst te schrijven, omdat je dan vaak een beter idee hebt van wat belangrijk is om in je cv uit te lichten.
Dit is een goed voorbeeld van een persoonlijk profiel voor een piloot:
Al vanaf het moment dat ik een klein jongetje was ontwikkelde ik een enorme passie voor vliegen. Geen wonder dat ik later in het vak zou treden als piloot. Ik heb een sterke toewijding aan veiligheid en professionaliteit. Met een scherp oog voor detail ben ik in staat om mijn passagiers veilig (en comfortabel) van A naar B te vervoeren. Dankzij mijn sterke communicatieve vaardigheden kan ik altijd effectief communiceren met collega’s, bemanningsleden en verkeersleiders. Ik weet hoe ik onder druk complexe situaties kan beheren en vervolgens oplossen.
3. Voeg je werkervaring toe
Je werkervaringen zijn vaak de kern van je cv. Hoe je het ook went of keert, het is belangrijk dat je de relevante ervaringen correct vermeld. Hieronder vind je een aantal tips om je daarbij te helpen:
- Gebruik de anti-chronologische volgorde (dus meest recente ervaring bovenaan).
- Voeg per ervaring je functietitel, naam van het bedrijf en een begin- en einddatum toe.
- Geef 3-6 opsommingstekens die de meest indrukwekkende taken (én prestaties) beschrijven.
- Gebruik krachtige werkwoorden zoals ‘navigeren’ en ‘coördineren’.
- Maak je ervaringen zo concreet mogelijk. Gebruik cijfers of percentages waar dat mogelijk is.
Piloot, KLM Royal Dutch Airlines, Amsterdam
juni 2015 – Heden
- Uitvoeren van pre-flight checks.
- Verifiëren dat alle noodzakelijke documenten aanwezig zijn en veiligheidsvoorschriften nauwkeurig nageleefd worden.
- Beheren en controleren van onverwachte situaties zoals slecht weer en technische storingen.
- Vliegen van A319/320 en Boeing 777 in overeenstemming met de voorschriften en procedures.
Copiloot, Ryanair, Dublin
april 2012 – mei 2015
- Assisteren van de piloot gedurende alle fases van de vlucht.
- Controleren en monitoren van verschillende vliegsystemen en instrumenten.
- Een veilige en comfortabele vlucht waarborgen voor alle passagiers en bemanningsleden.
- Ondersteunen bij het uitvoeren van start- en landingsprocedures.
4. Vermeld je opleidingstraject
Piloot word je natuurlijk niet zomaar. Hiervoor heb je een gedegen vliegopleiding nodig. In Nederland zijn er een aantal bekende opleidingen tot piloot die je in 2 jaar kunnen opleidingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan KLM Flight Academy en CAE-NLS (Nationale Luchtvaartschool). Voor elke opleiding tot piloot gelden strenge toelatingseisen waar je doorheen moet komen.
Uiteindelijk zijn er meerdere manieren om piloot te worden. Het is belangrijk dat je jouw opleidingen duidelijk en overzichtelijk vermeld met daarbij het specifieke vliegbrevet die je hebt behaald.
Zeker als je nog weinig werkervaring hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk van je praktijkervaringen benoemt die je hebt geleerd tijdens je praktijklessen.
Piloot ATPL (A) & CPL (A), KLM Flight Academy
februari 2010 – februari 2012
HBO Engineering, HVA
september 2005 – februari 2010
5. Certificaten en type-rating
Bij het behalen van je opleiding tot piloot krijg je vaak ook een type rating. Een type rating is een certificering die vereist is voor het mogen vliegen en besturen van een specifiek vliegtoestel. Het type rating van een Boeing 737 is bijvoorbeeld ‘B737’. Het is belangrijk dat je op je cv laat zien welke vliegtuigen je mag besturen. Als je bijvoorbeeld zowel een Boeing 737, 777 en een Airbus A320 mag vliegen dan staat dit natuurlijk erg goed op je cv. Als je daarnaast nog andere relevante cursussen hebt gevolgd, dan kun je deze ook benoemen.
- B737
- A320
- Crew resource management (CRM) - 2019
- Line Oriented Flight Training (LOFT) - 2017
6. Benoem je pilotenvaardigheden
Een piloot van een luchtvaartmaatschappij moet over bepaalde vaardigheden beschikken. Om je kansen om aangenomen zo hoog mogelijk te maken, moet je de meest belangrijke vaardigheden die je voor je werk nodig hebt in je cv benoemen. Het beste is als je een combinatie van zowel technische- als persoonlijkheidsvaardigheden in je cv toevoegt. Denk hierbij bijvoorbeeld een het monitoren van vlieginstrumenten en het vermogen om onder druk te werken.
Dit zijn de meest belangrijke vaardigheden én eigenschappen van een piloot:
Vaardigheden:
- Navigatie- en kaartlezen
- Vliegbrevet met type-rating
- Technische kennis van het vliegtuig
- Omgaan met noodsituaties
- Brandstofmanagement
Eigenschappen:
- Oog voor detail
- Goede hand-oogcoördinatie
- Kalm blijven onder druk
- Omgevingsbewust
- Kritisch en analyserend denken
- Besluitvaardig
- Oplossingsgericht
- Samenwerken
7. Voeg extra secties toe aan je piloten cv
Je moet er natuurlijk voor zorgen dat jouw cv met kop en schouders boven de rest uitstijgt. Dit kun je bereiken door extra onderdelen aan je cv toe te voegen. Dit zijn voorbeelden van onderdelen die je nog meer op je piloten cv kan zetten:
- Je kennis van vreemde talen
- Onderscheidingen
- Het aantal vlieguren dat je gemaakt hebt
- Hobby’s en interesses
- Vrijwilligerswerk
Voor het vermelden van vlieguren kan je verschillende factoren opnemen. Denk hierbij aan:
- Totale vlieguren
- Vlieguren als gezagvoerder
- Vlieguren als copiloot
- Vlieguren in de nacht
- Instructeur vlieguren
De lay-out van je cv
Zodra je je cv hebt geschreven, moet je deze vaak nog professioneel opmaken. Want uiteraard moet je ervoor zorgen dat ook het ontwerp van je cv indruk maakt op werkgevers. Het grafisch vormgeven van een mooi cv is niet voor iedereen weggelegd. Als je een modern piloten cv wil opstellen, maak dan gebruik van een cv-sjabloon. Hiermee zal alle informatie prettig leesbaar zijn. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat je een goede eerste indruk maakt.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden