Model cv-voorbeeld en schrijftips

Als je aan de slag wilt als fotomodel is het maken van een passend cv de eerste stap. Wij geven je handige tips voor het maken van een cv voor een functie als fotomodel. Waar moet je op letten? Wat zijn de verplichte onderdelen? Hoe geef je net dat beetje meer? Je ziet in deze blog zelfs een compleet voorbeeld van een cv voor deze functie. Lees verder en leer binnen no time hoe je een overtuigend cv maakt voor deze bijzondere, spannende en interessante functie!

Wat doet een fotomodel?

Als fotomodel sta je voor de camera. Je showt kleding, sieraden of iets totaal anders. Meestal is je doel het verkopen van het product wat je aan hebt, bij je hebt of draagt. Je doet fotoshoots met, meestal, een commercieel belang. Iedere fotoshoot is anders. Er zijn enorm veel verschillende fotomodellen. Je kunt een handmodel zijn, een plus-size model, een fashion model, lingeriemodel of een naaktmodel. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Meestal ga je als fotomodel aan de slag met een fotograaf. Hij of zij maakt foto’s van je met als doel het product wat je verkoopt zo goed/mooi mogelijk neer te zetten. Als je solliciteert op een baan als fotomodel is een portfolio erg belangrijk. Hierop laat je letterlijk zien wat je in huis hebt. Voeg deze dan ook altijd toe aan je cv als je solliciteert als fotomodel.

Om een goed cv te kunnen maken is het van belang helder te hebben wat je taken precies zijn. Juist voor een baan als fotomodel omdat de precieze taken en verantwoordelijkheden erg kunnen verschillen. Lees de vacature daarom goed door om erachter te komen wat voor soort fotomodel ze zoeken. Door het secuur doorlezen van de vacature kom je daarnaast achter de wensen en behoeftes van het bedrijf. Ga vervolgens na welke werkervaring, vaardigheden en opleidingen jij hebt die hierbij aansluiten.

Personalia

Zet bovenaan je CV (of aan de zijkant) je persoonlijke gegevens. Dubbelcheck altijd of je gegevens kloppen! Je kunt ervoor kiezen je naam onder het kopje personalia neer te zetten of juist helemaal bovenaan je cv.

Naam: Vera de Wachter
Functie: Model
Adres: Lelielaan 56, 8890 FG in Amsterdam
Telefoon: 06 22 00 98 73
E-mail: vera.de.wachter@hotmail.com
Geboortedatum: 18-03-2005

Profiel

Je profiel is bedoeld om de interesse te wekken van de lezer. Maak ze nieuwgierig naar de persoon achter het cv. Houd het kort en bondig. Vertel over jezelf, wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf en benoem je sterke kanten.

Mijn naam is Vera. Jong, energiek en vol enthousiasme. Doordat ik op jonge leeftijd begonnen ben als fotomodel ben ik al heel ervaren op het gebied van fashion shoots. Ik snap wat de klant wil vertellen en speel hier moeiteloos op in. Ik heb een open en unieke blik die het goed doet in de high fashion wereld. Ik ben flexibel, een harde werker, presteer uitermate goed onder druk en ga altijd voor het hoogst haalbare resultaat.

Werkervaring

Naast je uiterlijk zijn de klussen die je hiervoor gedaan hebt het meest belangrijk. Som dus al je klussen/werkervaring op. Je begint met je meest recente baan/klus. Benoem de periode, de bedrijfsnaam en de locatie van het bedrijf. Vervolgens omschrijf je kort en bondig wat je taken, verantwoordelijkheden en resultaten binnen deze functie geweest zijn. Tip: kijk ook hier goed naar de vacature. Wat vinden zij belangrijk, waar zijn ze naar op zoek? Probeer dan juist die taken in je vorige banen extra te benoemen. Verwijs hierbij altijd naar je portfolio.

Je kunt er ook voor kiezen je werkervaring helemaal onder te brengen in je (online) portfolio. Zorg er dan wel voor dat je portfolio ingedeeld is in chronologische volgorde en maak gebruik van data.

Werkervaring

Fotomodel, Model You te Amsterdam
september 2021 – Heden

 • Fashion shoots voor verschillende opdrachtgevers van Model You
 • Modeshows voor verschillende opdrachtgevers van Model You

Opleiding

Om fotomodel te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Sommige mensen worden toevallig op straat gescout door een castingbureau. Natuurlijk kun je je ook zelf aanmelden bij zo’n bureau. Als je eenmaal aangenomen bent bij een castingbureau heb je vaak de mogelijkheid daar een aantal cursussen te volgen die je helpen een goed model te worden/zijn. Denk aan cursussen op het gebied van communicatie, zelfvertrouwen, poses en/of hoe je jezelf als model op de kaart zet. Benoem de opleiding/cursussen die je gedaan hebt. Heb je veel werkervaring dan benoem je die ervaring eerst. Heb je (nog) niet veel werkervaring leg dan de nadruk op je opleiding. Zet deze boven je werkervaring en ga iets uitgebreider op je opleiding in. Benoem minors, speciale vakken, cijferlijsten en behaalde successen.

Opleidingen

VWO, Bornego college te Amsterdam
september 2021 – Heden

Cursussen
 • Next level modelling
 • Visagie
 • First impression
 • Catwalk lopen

Vaardigheden

Als fotomodel worden er een aantal vaardigheden van je verwacht. Benoem deze, mits je ze beheerst, op je cv. Als fotomodel moet je goed met hoge druk en mensen kunnen omgaan. Je sociale skills moeten daarom perfect zijn. Daarnaast moet je flexibel zijn en je snel op je gemak voelen. Je somt alle vaardigheden waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn op en geeft daarnaast aan in hoeverre je deze beheerst. Dit kun je doen door een puntensysteem of door te kiezen tussen zeer goed, goed en redelijk.

Als fotomodel is je talenkennis ook erg belangrijk. De Engelse taal moet je minimaal beheersen om je werk als fotomodel goed uit te kunnen voeren. In de modellenwereld werken veel internationale mensen en wordt veel gebruik gemaakt van Engelse termen. Vergeet daarom je talenkennis niet op je fotomodel cv.

Vaardigheden

 • Sociale vaardigheden – Zeer goed
 • Flexibel – Zeer goed
 • Presteren onder druk – Goed
 • Stressbestendig – Goed

Talenkennis

 • Nederlands – Moedertaal
 • Engels – Zeer goed

Vormgeving

Je solliciteert als fotomodel. Houd daar in de opmaak van je cv rekening mee. Als fotomodel moet je representatief zijn en besteed je veel aandacht aan je uiterlijk. Neem dit in de opmaak van je cv ook mee. Plaats een duidelijke foto van jezelf op je cv of verwijs naar je (online) portfolio. Zorg er daarnaast voor dat je cv gestructureerd en clean oogt. Zo past je cv ook nog eens qua look en feel precies bij de functie!

Meer van jezelf laten zien?

Nu heb je alle essentiële onderdelen die een fotomodel cv nodig heeft. Wil je toch nog meer van jezelf laten zien? Wat dacht je van deze extra onderdelen:

 • Cursussen Benoem hier relevante cursussen of trainingen die je gevolgd hebt. Waarschijnlijk staan deze ook al onder het kopje opleidingen. Hier is ruimte voor meer informatie over de opleiding. Waar heb je deze cursus bijvoorbeeld gevolgd? En kreeg je er ook een diploma/certificaat voor?
 • Hobby’s & interesses Benoem deze als je net wat meer over jezelf wilt laten zien. Het maakt je cv persoonlijker. Doe je een teamsport? Dat laat zien dat je goed kunt samenwerken.
 • Nevenactiviteiten Doe je bepaalde activiteiten, misschien zelfs wel vrijwilligerswerk, die vaardigheden aantonen die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert? Benoem ze dan zeker!

Hét perfecte fotomodel cv

Als je alle bovenstaande tips en onderdelen toepast in je cv heb jij het perfecte fotomodel cv. Waar wacht je nog op; versturen maar!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden