Loodgieter cv-voorbeeld en schrijfgids

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het beroep van loodgieter verder dan alleen verstopte leidingen repareren. Ook voor een kapotte boiler of een lekkende kraan moet je een loodgieter inschakelen. Als loodgieter moet je vertrouwelijk en klantvriendelijk overkomen, omdat je bij mensen (en kantoren) over de vloer komt. Dit zijn belangrijke zaken die ook in je cv naar voren moeten komen. In deze blog laten we zien hoe je een cv als loodgieter opstelt aan de hand van een voorbeeld.

Belangrijke taken van een loodgieter

Het werk van een loodgieter kan in principe onderverdeeld worden in 2 categorieën; installatie en reparatie. Bij beiden categorieën horen weer andere taken die belangrijk zijn om in je cv te benoemen. Ook als er waterlekken of verstoppingen zijn, zal je adequaat tot een oplossing moeten komen.

Onderstaand hebben we een voorbeeld cv van een loodgieter opgenomen waarbij belangrijke vaardigheden en ervaringen worden benoemd. Je kunt ideeën uit dit voorbeeld cv gebruiken om zo je eigen curriculum vitae op te stellen.

Voorbeeld cv loodgieter

Persoonsgegevens

Je persoonsgegevens zijn het enige écht verplichte onderdeel van je cv. Hoe kan een recruiter of toekomstige werkgever anders contact met jou opnemen? Zorg dus dat je in ieder geval je naam, telefoonnummer, e-mailadres en je adres vermeldt. Je kunt eventueel ook je LinkedIn profiel opnemen. Hiermee kom je over als professionele en serieuze kandidaat.

Daarnaast is loodgieterswerk redelijk zwaar. Je zal in redelijk goede lichamelijke conditie moeten zijn om het werk goed te kunnen uitvoeren. Je kan een professionele foto opnemen om te laten zien dat je fysiek in staat bent om het werk uit te voeren. Recruiters en werkgevers zullen je aan de hand van je foto ook beter onthouden.

Tot slot zal je als loodgieter vaak onderweg zijn. Het hebben van een autorijbewijs kan daarom handig zijn. Om twijfels daarover te voorkomen, kan je bij je persoonlijke gegevens ook opnemen dat je over een autorijbewijs bezit.

Het persoonlijk profiel

Een van de eerste dingen die je moet doen is jezelf voorstellen. Hierin is het belangrijk dat je iets vertelt over je jezelf, je ervaringsniveau en expertisegebieden. Hiermee krijgt een werkgever direct in slechts 3-6 regels een goede indruk van jouw kwalificaties als sollicitant.

Dit is een goed voorbeeld voor op je loodgieter cv:

Als loodgieter weet ik hoe ik problemen moet oplossen om zo altijd een hoogwaardige dienst te leveren aan mijn klanten. Of het nou gaat om lekkages, verstoppingen of reparaties aan sanitair, met mijn technische vaardigheden én praktische ervaring ben ik in staat om snel en effectief de problemen te identificeren en op te lossen. Ik ben een betrouwbare, vriendelijke en klantgerichte professional die niet weggaat bij klanten voordat ze tevreden zijn met de dienst.

Werkervaring

Ervaring als loodgieter is natuurlijk dé manier om een recruiter te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Het beroep van een loodgieter is namelijk iets dat meer praktijk dan theorie vereist.

Vermeld je ervaring(en) in omgekeerd chronologische volgorde waarbij je bovenaan begint met je meest recente werkervaring. Van daaruit werk je terug naar eerdere functies. Vermeld ook zeker per ervaring de naam van het bedrijf, een begin- en einddatum en een omschrijving van je taken en prestaties.

Werkervaring

Loodgieter, Installatiebedrijf DEF, Rotterdam
november 2016 – Heden

 • Uitvoeren van installaties, onderhoud en reparaties van sanitair, warmtepompen en radiatoren.
 • Trainen van nieuwe collega’s en hen begeleiden bij het vinden op oplossen van (technische) problemen.
 • Installeren en inspecteren van nieuwe en bestaande leidingen van alle diameters.
 • Overleg met klanten voor het vinden van een passende oplossing.

Productiemedewerker, Vorena, Apeldoorn
juni 2013 – november 2016

 • Installeren, onderhouden en repareren van watervoorzienings- en verwarmingssystemen, waarbij de richtlijnen en veiligheidsprocedures altijd secuur werden nageleefd.
 • Detecteren en oplossen van lekkages en verstoppingen in leidingen en afvoersystemen.
 • Standaard onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
 • Beschadigde leidingen vervangen en repareren.

Als je weinig ervaring hebt, focus je dan op de praktijkervaringen die je wél hebt. Bijvoorbeeld de ervaringen die je tijdens je studie hebt opgedaan of een stage.

Opleidingen

Ondanks dat je het vak van loodgieter veelal in de praktijk leert, is een gedegen opleiding vaak wel vereist. Bovendien kunnen loodgieters verschillende specialiteiten hebben, zoals verwarmingstechnicus of dakdekker. Het is dus zeker belangrijk dat je je opleidingen op je cv vermeldt.

Opleidingen

Installatietechniek (mbo, niveau 2), ROC, Nijmegen
februari 2012 – februari 2013

Cursussen en certificaten

Als je verdiepende cursussen hebt gevolgd en daarvoor belangrijke certificaten hebt behaald, vermeld deze dan zeker op je loodgieter cv. Belangrijke certificaten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • VCA-certificaat laat zien dat je kennis hebt van bouwgerelateerde werkzaamheden.
 • F-gassen certificaat voor loodgieters die werken aan airconditioning- en koelingssystemen.
 • Watercertificaat voor het installeren van drinkwaterinstallaties.
Cursussen
 • Gasleidingen installeren en onderhouden - 2016
 • Vca-certificaat - 2015
 • F-gassen - 2014

Vaardigheden in je loodgieter cv benoemen

Vanwege het enigszins zware werk moet je in goede lichamelijke conditie zijn. Om de ideale loodgieter te zijn, is het niet alleen voldoende dat je weet hoe je leidingen moet vervangen. Afgezien van je technische kennis moet je ook representatief, professioneel en klantgericht zijn met een groot oplossend vermogen. Deze vaardigheden zal je ook in je cv moeten benoemen.

Je kunt het beste de vacature nog eens grondig doorlezen en kijken waar de werkgever precies naar opzoek is. Op basis hiervan kun jij invulling geven aan de belangrijke vaardigheden. Het beste is als je een mix opneemt van technische vaardigheden en persoonlijke eigenschappen.

De beste vaardigheden voor je loodgieter cv zijn:

 1. Kennis van gereedschap en apparatuur
 2. Lezen en interpreteren van technische tekeningen
 3. Onderhoud, reparatie en installatie van leidingen en kranen
 4. Installeren van gas-, water en rioolleidingen
 5. Veilig werken volgens de voorschriften
 6. Voldoen aan (bouw)voorschriften en veiligheidsnormen

Enkele voorbeelden van belangrijke persoonlijke eigenschappen van een loodgieter:

 1. Communicatieve vaardigheden
 2. Oplossingsgericht
 3. Flexibel
 4. Aanpassingsvermogen
 5. Samenwerken
 6. Stressbestendig
 7. Oog voor detail
 8. Fysieke conditie

Lay-out van je cv

Nu je de inhoud van je cv zo goed als afhebt, is het tijd om een lay-out te maken waarmee je de meeste kans maakt op een baan als loodgieter. Als loodgieter weet je als geen ander dat een goed ontwerp het leven van gebruikers (en in dit geval de lezer) makkelijker maakt. Om te zorgen dat alle onderdelen overzichtelijk en gestructureerd worden weergegeven, raden we aan om van een simpel cv-template gebruik te maken. Hierdoor werk je automatisch met een goed leesbaar lettertype, voldoende marges, ruime regelafstand en een duidelijke afscheiding tussen de verschillende secties.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden