Accountmanager cv-voorbeeld en schrijfgids

Als je op zoek bent naar een baan als accountmanager is het maken van een passend cv de eerste stap. Wij geven je handige tips voor het maken van een cv voor de functie van accountmanager. Waar moet je op letten? Wat zijn de verplichte onderdelen? Hoe geef je net dat beetje meer? Je ziet in deze blog zelfs een compleet voorbeeld van een cv voor een functie als accountmanager. Lees verder en leer binnen no time hoe je een overtuigend cv maakt voor deze commerciële en uitdagende functie!

Wat doet een accountmanager?

Om een goed cv te kunnen maken is het van belang dat je helder hebt wat je taken zijn in deze functie. In vrijwel alle sectoren kun je aan de slag als accountmanager. Uiteraard kan je werk als accountmanager per branche wat verschillen, maar waar je ook werkt als accountmanager ben je áltijd verantwoordelijk voor de relatie tussen jouw klanten en het bedrijf waarvoor je werkt.

De functie van accountmanager is onder te delen in twee types. De farmers en de hunters. Als farmer ben je verantwoordelijk voor de bestaande klanten van het bedrijf waar je werkt en als hunter ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, de zogenaamde prospects. Bij sommige bedrijven splitsen ze deze twee verantwoordelijkheden op en bij sommige bedrijven doe je allebei. Ben je verantwoordelijk voor de bestaande klanten van het bedrijf? Dan beheer en onderhoud jij deze ‘accounts’, je denkt met ze mee en geeft ze advies. Je gaat in op hun wensen en verwachtingen en gaat ook na of ze (nog) tevreden zijn met de diensten of producten die het bedrijf waar je werkt levert. Jij verkoopt het product of de dienst die het beste bij de klant past. Als hunter is je grootste doel het binnenhalen van nieuwe handel. Of je nu een hunter of een farmer bent, als accountmanager ben je veel onderweg om (potentiële) klanten te bezoeken.

Lees de vacature goed door en kijk waar je aansluiting vindt bij wat gevraagd wordt. Achterhaal de wensen en behoeftes van het bedrijf. Ga vervolgens na welke werkervaring, vaardigheden en opleidingen jij hebt die hierbij aansluiten.

Voorbeeld cv accountmanager

Personalia

Zet bovenaan je CV (of aan de zijkant) je persoonlijke gegevens. Dubbelcheck altijd of je gegevens kloppen! Je kunt ervoor kiezen je naam onder het kopje personalia neer te zetten of juist helemaal bovenaan je cv.

Naam: Annelies Hofstra
Functie: Accountmanager
Adres: Swanneblon 51, 7654 RT in Rotterdam
Telefoon: 06 - 56 78 99 00
E-mail: annelies.hofstra@live.nl
Geboortedatum: 2 februari 1989

Persoonlijk profiel

Je profiel is bedoeld om de interesse te wekken van de lezer. Maak ze nieuwgierig naar de persoon achter het cv. Houd het kort en bondig. Vertel over jezelf, wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf en benoem je sterke kanten.

Hi, mijn naam is Annelies. Een sales vrouw in hart in nieren. Overtuigen? Dat doe ik het liefste elke dag. Deals maken? Daar krijg ik energie van. Luisteren kan ik als geen ander en netwerken zit in mijn bloed. Tussen de regels door hoor ik wat de klant nodig heeft. Met mijn communicatieve vaardigheden pas ik me moeiteloos aan mijn gesprekspartner aan. Deze kwaliteiten maken mij een geschikte, gemotiveerde en toegewijde accountmanager. Inzetbaar in elke branche.

Werkervaring

Dan volgt het opsommen van je relevante werkervaring voor de functie. Werkervaring is en blijft het belangrijkste punt bij het bepalen of je geschikt bent voor de baan ja of nee. Je begint met je meest recente baan. Benoem de periode, de bedrijfsnaam en de locatie van het bedrijf. Vervolgens omschrijf je kort en bondig wat je taken, verantwoordelijkheden en resultaten binnen deze functie geweest zijn. Tip: kijk ook hier goed naar de vacature. Wat vinden zij belangrijk, waar zijn ze naar op zoek? Probeer dan juist die taken in je vorige banen extra te benoemen.

Werkervaring

Accountmanager, JMG te Rotterdam
januari 2019 – Heden

 • Beheerde een portfolio van 50+ klanten, met een focus op relatiebeheer en het stimuleren van upselling en cross-selling.
 • Verhoogde de omzet van de toegewezen klanten met 20% door effectieve onderhandelingen en het identificeren van nieuwe verkoopkansen.
 • Opstellen en opvolgen van offertes.
 • Aanwezig op beurzen.

Accountmanager, Belsimpel te Rotterdam
oktober 2013 – januari 2019

 • Onderhouden van bestaande klantrelaties.
 • Ondersteunde senior accountmanagers bij het beheren van een grote klantportfolio’s van 30+ klanten.
 • Identificeerde cross-selling mogelijkheden en introduceerde succesvolle upselling strategieën, wat resulteerde in een omzetstijging van 10%.
 • Aanwezig op beurzen/evenementen georganiseerd voor bestaande klanten.

Opleiding

Voor de meeste functies als accountmanager heb je een afgeronde commerciële mbo, hbo of wo opleiding nodig. Benoem de opleiding die je gedaan hebt. Heb je veel werkervaring dan benoem je die ervaring eerst. Heb je (nog) niet veel werkervaring leg dan de nadruk op je opleiding. Zet deze boven je werkervaring en ga iets uitgebreider op je opleiding in. Benoem minors, speciale vakken, cijferlijsten en behaalde successen.

Opleidingen

Commerciële economie, Hogeschool Rotterdam
september 2009 – september 2013

Vaardigheden

Als je werkt als accountmanager worden er een aantal vaardigheden van je verwacht. Benoem deze, mits je ze beheerst, op je cv.

Allereerst moet je stressbestendig zijn. Als accountmanager word je afgerekend, en soms zelf uitbetaald, op je resultaten. Om de beste resultaten als accountmanager te behalen moet je commercieel inzicht en een klantgerichte instelling hebben. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden en een sterke overtuigingskracht een must in deze sales functie. Ook is het handig dat je creatief bent, goed luistert én geduldig bent. Een deal binnenslepen of een potentiele klant benaderen op een net wat andere manier als je concurrent doet maakt dat je opvalt en als je goed hoort wat je klant zegt ben je altijd een stapje voor. Daarnaast zal het binnenhalen van een nieuwe klant in sommige branches niet 123 geregeld zijn. Geduld is dus een schone zaak.

Je somt alle vaardigheden waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn op en geeft daarnaast aan in hoeverre je deze beheerst. Dit kun je doen door een puntensysteem of door te kiezen tussen zeer goed, goed en redelijk.

 • Stressbestendig
 • Commercieel inzicht
 • Klantgericht
 • Overtuigingskracht
 • Creatief
 • Geduldig
 • Flexibel
 • Nauwkeurig
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Communicatieve vaardigheden

Vormgeving

Je solliciteert op een functie als accountmanager. Als accountmanager ben je een wandelend visitekaartje van het bedrijf waar je werkt. Zelf wil je er dus representatief uitzien. Houd hier in de opmaak van je cv ook rekening mee. Geef de vormgeving van je cv een professionele en verzorgde uitstraling. Laat daarnaast je persoonlijkheid in je cv zien. Maak er geen drukke bedoeling van. Een cv is het sterkst als deze gestructureerd en clean oogt. Zorg dat je er op een subtiele manier uit springt.

Aanvullende onderdelen

Nu heb je alle essentiële onderdelen die een cv voor de functie als accountmanager nodig heeft. Wil je toch nog meer van jezelf laten zien? Wat dacht je van deze extra onderdelen:

 • Cursussen: Benoem hier relevante cursussen of trainingen die je gevolgd hebt. Benoem alleen ‘verdiepende’ cursussen die van toegevoegde waarde zijn. Binnen de sales wereld worden er talloze cursussen aangeboden. Wat dacht je van een cursus; ‘’Effectief communiceren’’, ‘’Pitchen doe je zo’’ of ‘’Customer Journey’’?
 • Stages: Een aanrader om te benoemen als je een starter bent op de arbeidsmarkt. Vaak tellen stages voor starters gewoon mee als werkervaring.
 • Hobby’s & interesses: Benoem deze als je net wat meer over jezelf wilt laten zien. Het maakt je cv persoonlijker. Doe je een teamsport? Dat laat zien dat je goed kunt samenwerken.
 • Nevenactiviteiten: Doe je bepaalde activiteiten, misschien zelfs wel vrijwilligerswerk, die vaardigheden aantonen die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert? Benoem ze dan zeker!

Hét perfecte cv voor een functie als accountmanager

Als je alle bovenstaande tips en onderdelen toepast in je cv heb jij het perfecte cv voor een functie als accountmanager. Waar wacht je nog op; versturen maar!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden