De enige juiste volgorde van je CV

cv-bespreken-sollicitatiegesprek

Een goed cv is de eerste stap voor jou als sollicitant naar het landen van je droombaan. Maar hoe zorg je nou dat jouw cv er tussen uit springt? Een belangrijk onderdeel hiervan is de volgorde waarin je de informatie in je cv presenteert. In deze blog gaan we kijken wat de beste volgorde van je cv is.

Zet de belangrijkste informatie bovenaan je cv

Recruiters en HR-managers zullen niet heel lang de tijd nemen om jouw cv helemaal door te nemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze enkele seconden jouw cv zullen 'scannen' en vervolgens al een beslissing maken of jij een geschikte kandidaat bent. Als je door deze test heen komt, dan zal je wellicht uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek.

Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van de volgorde van je cv. Onthoud: Zet de belangrijkste onderdelen/informatie bovenaan je cv. Mensen lezen van links naar rechts en van boven naar beneden. Dus door datgeen bovenaan te zetten wat de meeste indruk zal maken, verhoog je je eigen kansen om uitgenodigd te worden op een vervolggesprek.

Maar, hoe weet je wat voor jou als sollicitant belangrijk is? Daar gaan we zo naar kijken. Laten we eerst even een korte opfriscursus volgen over welke onderdelen er ook alweer allemaal zijn.

Even opfrissen; welke onderdelen zijn er allemaal?

Voordat we kijken naar de gewenste volgorde op je cv, is het belangrijk dat je weet welke onderdelen er überhaupt allemaal zijn. We maken onderscheid tussen 'vaste' en 'overige' onderdelen op je cv.

Vaste onderdelen op je cv

  1. Persoonlijke gegevens (personalia)
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden

Vrijwel alle cv's bevatten tenminste bovenstaande onderdelen.

Overige onderdelen op je cv

Naast de vereiste basisinhoud, kun je ook nog de volgende 'extra' onderdelen toevoegen:

  1. Stages
  2. Cursussen & certificaten
  3. Hobby's
  4. Talen
  5. Vrijwilligerswerk
  6. Nevenactiviteiten
  7. Referenties

Wat is de juiste volgorde van je cv?

De juiste volgorde op je cv begint met je personalia en persoonlijk profiel. Vervolgens vermeld je jouw werkervaring, opleidingen en vaardigheden gevolgd door de optionele 'overige' onderdelen. Voor de overige onderdelen bepaal je zelf de volgorde. Zet de belangrijkste informatie bovenaan.

Voor vrijwel alle sollicitanten zal dit de beste volgorde op je cv zijn om te hanteren. Zie hieronder een afbeelding van de enige juiste volgorde op je cv:

volgorde cv

Bepaal voor jezelf welke informatie het belangrijkst is

Nou, de volgorde van je cv die we in de vorige alinea noemde, klopt dus voor vrijwel alle sollicitanten. Echter, er zijn ook een aantal gevallen waarbij een andere volgorde op je cv wellicht passender of zelfs beter is. Hieronder schetsen we een aantal situaties met daarbij de beste volgorde van je cv.

  • Starter → Ervan uitgaande dat je nog over veel werkervaring beschikt, is het beter om je opleidingen boven je werkervaring te zetten. Je opleidingen zijn als starter 'belangrijker' dan de bijbanen die je hebt gehad. En zoals we eerder al hebben benoemd, zet het belangrijkste bovenaan.
  • Afgestudeerde → Ook hier zal het zeer waarschijnlijk beter zijn om eerst te beginnen met je opleidingen.
  • Carrièreswitch → In dit geval raden we aan om een vaardigheden cv te maken. Hiermee leg je meer nadruk om je vaardigheden en competenties. Dit zal beter zijn omdat je waarschijnlijk nog geen relevante werkervaring hebt voor de functie waarnaar je solliciteert.
  • Gat op je cv → Heb je enige tijd zonder werk gezeten maar wil je nu weer de arbeidsmarkt op? Als het gat groter is dan 1 of 2 jaar, heb je met een vaardigheden cv wellicht meer succes.

In welke volgorde zet je werkervaring op je cv?

Naast de volgorde op je cv van de algemene onderdelen, wordt ons ook vaak gevraagd in welke volgorde de werkervaring op het cv benoemt dient te worden.

Bij de volgorde van je werkervaring, zet je jouw meest recente werkervaring bovenaan. Vervolgens werk je van daaruit terug in de tijd naar jouw eerdere werkervaring. Dit wordt ook wel een teruglopend cv of omgekeerd chronologische cv genoemd. De belangrijkste en meest relevante informatie staat hiermee bovenaan.

Je kunt je wel voorstellen dat recruiters en HR-managers het meest geïnteresseerd zullen zijn in jouw recente werkervaring. Om die reden is het omgekeerd chronologisch cv over het algemeen de beste keuze.

Daarnaast heb je ook nog de keuze uit de chronologische volgorde. Daarbij zet je juist bij het onderdeel Werkervaring jouw eerste baan bovenaan je cv. Dit wordt echter zelden gebruikt en raden we om die reden ook niet aan.

Bijlage: voorbeeld van een goed opgesteld cv

Hieronder hebben we een voorbeeld cv van een student opgenomen. Bekijk de cv volgorde. Hieronder leggen we uit waarom voor deze structuur is gekozen en wat het nut van de onderdelen zijn.

volgorde op cv voorbeeld

Onderdeel 1: Personalia

Zoals we al gezegd hebben begin je altijd met je personalia. Hier staan je contactgegevens die een recruiter kan gebruiken om contact met je op te nemen.

Onderdeel 2: Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is belangrijk omdat je hier iets meer van jezelf kan laten zien. Geef dus geen droge opsomming van een paar vaardigheden en karaktereigenschappen. Maar maak het leuk en interessant. Je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk.

Onderdeel 3: Opleidingen

Aangezien dit een studenten cv is, is het beter om eerst de gevolgde opleiding(en) te benoemen en daarna pas de werkervaring.

Onderdeel 4: Werkervaring

Vervolgens vermeld je de werkervaring in teruglopende volgorde. Je hoeft overigens niet elke baan op te nemen die je ooit hebt gehad. Houd het relevant! Benoem alleen datgeen dat belangrijk is voor de functie waarop je solliciteert. Zeker als je het daarmee kort en krachtig kan houden.

Onderdeel 5: Vaardigheden

Vaardigheden is het laatste 'verplichte' onderdeel. Na dit onderdeel heb je een solide basis. Benoem ook hier niet lukraak een aantal vaardigheden. Bekijk de vacaturetekst en benoem vaardigheden die belangrijk zijn in het werk wat je gaat uitvoeren. Denk aan plannen & leidinggeven als manager. Of klantgericht als helpdeskmedewerker.

Onderdeel 6: Talen

Spreek je naast Nederlands een goed woordje over de grens? Benoem het! Ook als je naast Nederlands alleen goed Engels spreekt is dat alsnog het benoemen waard. Zeker als je bij een internationaal bedrijf gaat werken.

Onderdeel 7: Stages

Zeker omdat je nog geen relevante werkervaring hebt, zijn stages des te belangrijker. Dit omdat je vaak ervaring hebt opgedaan in de functie waar je nu op solliciteert.

Extra onderdelen

Naast de bovenstaande onderdelen, heb je dus nog meer onderdelen die je eventueel toe zou kunnen voegen. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan? Dan kan dat interessant zijn. Bepaal voor je zelf wat relevante informatie is.

Heeft het zin om je cv per sollicitatie aan te passen?

Naar onze mening is het aanpassen van je cv per sollicitatie een van de beste dingen die je kunt doen om je eigen kansen op een sollicitatiegesprek of baan te verhogen.

Als per sollicitatie (en dus vacature) kijkt waar het bedrijf precies naar opzoek is, kun jij vervolgens met jouw cv perfect om deze behoeften inspelen. Benoem vaardigheden die het bedrijf belangrijk vindt. Wellicht zijn er bepaalde onderdelen of kenmerken waar het betreffende bedrijf specifiek interesse in toont die jij kan benoemen!

Dit heeft wellicht wat minder te maken met de volgorde van je cv, maar het kan wel het verschil maken tussen een belletje of een afwijzing.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.