Seminar, Conferentie of Congres op je cv: wel of niet doen?

seminar-conferentie-congres

Heb je een seminar, conferentie of een congres bijgewoond en vraag je je af of je dit moet toevoegen aan je cv? Dat is een goede vraag. Het opnemen van deze informatie kan in sommige gevallen zeker van toegevoegde waarde zijn. Zeker als je zelf een spreker bent geweest op een van deze evenementen. Of je een conferentie of seminar in het cv moet opnemen, hangt echter van een aantal factoren af.

Wat is het verschil tussen een seminar, conferentie en congres?

Een seminar, conferentie en congres zijn drie verschillende soorten bijeenkomsten die gericht zijn op het delen van kennis en het uitbreiden van je netwerk binnen een bepaalde branche, vakgebied of industrie.

  • Seminar: Een seminar is vaak een kleinschalig evenement die gericht is op een specifiek thema. Deelnemers kunnen vaak ook vragen stellen.
  • Conferentie: Een conferentie is een stapje groter dan een seminar en heeft vaak verschillende sprekers die praten over verschillende onderwerpen binnen een bepaald vakgebied. Deelnemers kunnen leren van experts binnen hun veld en kunnen nieuwe connecties opbouwen met andere geïnteresseerde.
  • Congres: Een congres is nóg een stapje groter dan een conferentie. Een congres is vaak een grootschalige bijeenkomst gericht op een bepaalde branche of industrie.

Is het nuttig om informatie over een seminar of conferentie te vermelden?

Het is bijna nooit nuttig om informatie in je cv te benoemen dat je een bepaalde seminar of conferentie hebt bijgewoond. Recruiters en potentiële werkgevers zullen veel meer geïnteresseerd zijn in jouw werkervaring en vaardigheden. Je moet er ook rekening mee houden dat een cv vaak maximaal 2 pagina’s mag zijn. En aangezien deze informatie vaak in een aparte sectie staat, neemt het wel veel ruimte in beslag. Daarom zou het wel écht van toegevoegde waarde moeten zijn als je het in je cv zet.

Wanneer zet je een seminar of conferentie op je cv?

Het feit dat het vaak overbodig is om deze informatie te vermelden, betekent niet dat het nooit opgenomen moet worden. Er zijn een paar situaties te bedenken wanneer het juist wel een goede toevoeging kan zijn voor je cv. Denk aan de volgende situaties:

  • Als je een carrièreswitch gaat maken. Als je van baan gaat wisselen kan een seminar op je cv aantonen dat je zeer geïnteresseerd bent in een bepaald vakgebied.
  • Als je recent bent afgestudeerd. Wanneer je recent bent afgestudeerd heb je vaak nog maar weinig werkervaring. Alle informatie die je dan aan een baan kan helpen is vaak het vermelden waard. Dat geldt ook voor een seminar of conferentie op je cv.
  • Docenten/ professoren in het hoger onderwijs. Voor deze groep mensen laat het zien dat ze zich nog altijd verder willen verdiepen binnen bepaalde onderwerpen. Zeker als je spreker bent geweest kan het een zeer goede toevoeging zijn waarmee je je kan onderscheiden van andere kandidaten.
  • Als het een belangrijke conferentie is. Als het een zeer prestigieuze seminar of conferentie betreft binnen een bepaald vakgebied kan het ook toegevoegde waarde hebben voor je cv.

Conferentiegegevens toevoegen aan je cv

Hoewel het dus niet verplicht is om deze informatie aan je cv toe te voegen, kan het in sommige gevallen een toevoeging zijn. Een sessie leiden of spreker zijn op een dergelijke conferentie kan namelijk een hoge mate van bepaalde presentatie vaardigheden onderstrepen. Ook zul je een aantal vaardigheden met betrekking tot effectief leiderschap bezitten om een dergelijke presentatie te geven.

Als je besluit een conferentie, seminar of congres toe te voegen aan je cv, is het belangrijk dat je alleen de relevante bijeenkomsten vermeld. Je hoeft niet elke bijgewoonde bijeenkomst op te gaan sommen. Hier zal een recruiter namelijk helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Als je bijvoorbeeld keynote-spreker bent op een van de grootste conferenties binnen een bepaald vakgebied, dan verdient dat natuurlijk een plekje op je cv.

Dit is hoe je een conferentie, congres of seminar aan je cv toevoegt:

  • De namen van de keynote-sprekers.
  • De datum van de bijeenkomst (maand & jaar is voldoende).
  • De naam van het betreffende gesprek.
  • De naam van de organisatie of van het gehele evenement.
  • De locatie.

Zo zou dat er in de praktijk uit kunnen zien:

Voorbeeld:
Jane Doe en John Doe (2023, januari). Naam van gesprek. Gepresenteerd op de [naam bijeenkomst], [plaats].

Uit de naam of namen die je opneemt zal dan duidelijk zijn dat jij een van de sprekers bent geweest.

Als je alleen wil aangeven welke conferenties je hebt bijgewoond (bijvoorbeeld omdat je jouw kennis en ervaring wil laten zien binnen een bepaald gebied), vermeld dan de volgende gegevens:

  • De naam van de conferentie, seminar of congres.
  • De jaren dat je de bijeenkomsten hebt bijgewoond.

Dit zou er als volgt op je curriculum vitae uit kunnen zien:

Voorbeeld:
Webwinkel Vakdagen – maart 2022

Of als je meerdere jaren hebt bijgewoond:

Voorbeeld:
Webwinkel Vakdagen – 2020, 2021, 2022

Conclusie & Ons advies

  • Voor de meeste sollicitanten zal het niet nodig zijn om een lezing, seminar, conferentie of congres op het cv te vermelden (zeker als je deze enkel hebt bijgewoond).
  • Als je een spreker bent geweest op een bepaalde bijeenkomst, dan kan het zeker een toevoeging zijn op je cv, mits het relevant is voor de gezochte functie.
  • Met name voor recent afgestudeerde of iemand die een carrièreswitch gaat maken kan het een toevoeging zijn voor het cv.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.