Referenties op je cv: wel of niet vermelden (en hoe)?
Referenties op je cv kunnen helpen om jouw vaardigheden en ervaring te versterken. Recruiters kunnen contact opnemen met referenten – bijvoorbeeld jouw manager of docent – om meer informatie te krijgen over hoe jij in het verleden hebt gepresteerd en hoe jij je hebt ontwikkeld in vorige rollen. Dit kan de recruiter helpen om de beslissing te vergemakkelijken of jij geschikt bent voor de vacature of niet. Bovendien, referenties kunnen ook helpen om te bevestigen dat de informatie die je in je cv hebt vermeld, ook echt klopt. Maar is het wel gebruikelijk om referenties op je cv te zetten bij een eerste sollicitatie?
Wat zijn referenties op je cv?
Een referentie op je cv is een persoon die je hebt opgegeven als contactpersoon (ook wel 'referent' genoemd). Een referent kan door een potentiële werkgever benaderd worden om informatie over jou, je vaardigheden en ervaringen te verstrekken. Dit helpt werkgevers om te zien hoe je gepresteerd hebt in eerdere functies.
Het is wel belangrijk dat je vooraf toestemming vraagt aan de persoon die je wil gaan opgeven als referentie. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze persoon wel een goed woordje voor je kan doen. Zeg bijvoorbeeld voor welke functie je solliciteert, zodat hij of zij een beter beeld heeft waarvoor je solliciteert. De referent kan dan slimmer inspelen met het benoemen van vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de gezochte functie.
Referenties wel of niet op je cv zetten?
Het is niet gebruikelijk om referenties al gelijk bij de eerste sollicitatie op je cv toe te voegen, tenzij er uitdrukkelijk om gevraagd wordt in de vacature. Ook "Referenties op aanvraag beschikbaar" hoort eigenlijk niet op je eerste cv. Potentiële werkgevers zullen pas later in de sollicitatieprocedure om referenties vragen.
Het is heel normaal om een cv zonder referenties te versturen. Een toekomstige werkgever weet zelf ook dat ze eventueel om referenties kunnen vragen als ze dit nodig achten.
Hoe belangrijk zijn referenties in mijn cv?
Als er tóch om referenties wordt gevraagd, houdt er dan rekening mee dat referenten een belangrijke rol spelen in de selectieprocedure. Recruiters kunnen referenten contacteren om meer te weten te komen over jouw werkstijl, vaardigheden, skills, competenties en ervaringen. Daarom is het van belang dat je kiest voor goede referenties die een positief beeld van je hebben en die goed bereikbaar zijn.
Hoe kies je referenties voor je cv?
Je moet zeer selectief zijn in het kiezen van referenties die je aan je cv wil toevoegen. De mening van referenten kan doorslaggevend zijn in de selectieprocedure om aangenomen of afgewezen te worden.
Kies altijd professionele referenties. Dit kan een leidinggevende, manager of zelfs directeur zijn uit een van je vorige functies. Als je weinig werkervaring hebt kun je ook een oud docent, professor of scriptiebegeleider opnemen. Onthoud dat ze positieve feedback over jou moeten kunnen geven.
Wat als ik geen referenties uit een vorige baan kan overleggen?
Als je student bent en nooit eerder gewerkt hebt, dan kun je referenties opnemen van mensen die je academische of professionele vaardigheden kennen. Denk bijvoorbeeld aan professoren, docenten, mentoren, scriptiebegeleiders of trainers.
Je kunt ook referenties opnemen van mensen met wie je professioneel hebt samengewerkt, zoals stagebegeleiders, projectleiders of klanten. Als je vrijwilligerswerk hebt gedaan, kun je referenties opnemen van leidinggevenden van deze organisaties.
Trouwens, de meeste recruiters verwachten niet dat studenten of pas afgestudeerden referenties hebben. Als je geen referenties kan overleggen, is dat niet erg. Je mist dan echter wel de kans om een ander iets positiefs over jou te laten zeggen ...
Hoe vermeld je referenties op je cv?
Je kunt referenties op je cv vermelden in een apart onderdeel "Referenties" of "Aanbevelingen" onderaan je cv. Vermeld 2 tot 4 referenties op je cv en benoem daarbij de naam, functietitel, telefoonnummer en e-mailadres van de referent. Zorg dat je vooraf toestemming vraagt en dat je ze op de hoogte stelt van het type functie.
Voorbeeld van referenties op je cv:
In de praktijk kan het er als volgt uitzien:
Wat moet een referent over jou kunnen zeggen?
Houdt rekening met de volgende factoren bij het selecteren van referenten:
- Relatie: korte beschrijving van hoe de referent jou kent, bijvoorbeeld als professor, mentor of leidinggevende.
- Tijdsperiode: de periode waarin de referent jou heeft gekend.
- Prestaties: een indruk van hoe jij presteerde in je werk of bij een project, inclusief het vermelden van het resultaat.
- Vaardigheden: opsomming van wat je hebt laten zien, denk aan leiderschap, teamwork, proactiviteit, communicatie, skills, werken onder tijdsdruk.
- Aanbeveling: een uitleg waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de vacature of toekomstige rol.
- Concreet voorbeeld: het is ook nuttig als de referent een specifiek voorbeeld geeft van hoe jij een uitdaging hebt aangepakt of hoe je waarde hebt toegevoegd aan een project of een organisatie. Bijvoorbeeld: ‘hij heeft onze offertes duidelijk naar een hoger niveau getild’. Of: ‘zij had een actieve rol in project X en nam verantwoordelijkheid voor het slagen ervan’.
Moet ik een referent eerst toestemming vragen?
Ja, het is altijd een goed idee om eerst toestemming te vragen aan iemand voordat je z’n contactgegevens opneemt in je cv als referentie. Dit voorkomt natuurlijk dat de referent wordt ‘overvallen’ door een recruiter en geïrriteerd afhaakt. Vooraf toestemming vragen geeft de referent de kans om te beslissen of hij bereid is om als referent te fungeren.
Het is ook een goed idee om de referent op de hoogte te stellen van de vacature waarvoor je solliciteert en hem te vragen of hij specifieke vaardigheden of ervaringen wil benadrukken die relevant zijn voor deze rol. Maar wees daar terughoudend in. De informatie die de referent gaat geven, moet niet door jou zijn ‘voorgekookt’. Geef de referent alle ruimte om eerlijk en open z’n verhaal te doen.
Hoeveel referenties kan ik op mijn cv zetten?
Het aantal referenties in je cv is afhankelijk van de vacature waarop je solliciteert en de richtlijnen van de werkgever. In het algemeen raden wij je aan tussen de 2 en 4 referenties op te nemen. Dit is voldoende om aan te tonen dat je in staat bent om professionele relaties te onderhouden en om een goed beeld te geven van je werkstijl en vaardigheden. Als je meer referenties hebt dan je opneemt in je cv, is het belangrijk om een selectie te maken. Houd dan hier rekening mee:
- Relevantie: Kies referenties die relevant zijn voor de vacature waarvoor je solliciteert en die specifieke vaardigheden of ervaringen hebben die van toepassing zijn op de rol.
- Autoriteit: Kies referenties die gezag hebben in de branche of binnen de organisatie, zoals leidinggevenden, professoren of experts in een specifiek vakgebied.
- Diversiteit: Probeer referenties van verschillende soorten relaties te kiezen, zoals een leidinggevende, een collega en een professionele mentor.
- Beschikbaarheid: Kies referenties die gemakkelijk bereikbaar zijn en die bereid zijn om snel te reageren op verzoeken om informatie.
- Actualiteit: Vermeld alleen recente referenties, dus van de laatste jaren, om een zo actueel mogelijk beeld te geven van je vaardigheden en prestaties.
Kan ik mijn docent als referent opgeven?
Stel je hebt nog nooit in een organisatie gewerkt, dan kun je jouw docent als referent opgeven. Die kan een goede referent zijn omdat hij je vaardigheden en prestaties heeft gezien in een academische setting en wellicht ook in een projectgroep. De docent kan ook informatie geven over je werkethiek, hoe je functioneert in een team, hoe je communiceert en hoe je problemen aanvliegt (‘je kunt op hem bouwen, want hij bleef altijd rustig, bewaarde het overzicht en schoot niet in de stress?).
Het is wel belangrijk dat jouw docent een recente referentie is, dus van de laatste jaren, en dat hij gemakkelijk bereikbaar is én bereid om snel te reageren op verzoeken om informatie. Het is ook een goed idee om je docent op de hoogte te stellen van de vacature waarop je solliciteert en om hem te vragen of hij specifieke vaardigheden of ervaringen wil benadrukken die relevant zijn voor deze rol. Zo kan hij beter inspelen op de vacature en jouw kwaliteiten nauwkeuriger verwoorden.
Zorg voor LinkedIn aanbevelingen
Referenties kunnen ontzettend krachtig zijn en in je voordeel werken. Daarom is het eigenlijk jammer dat ze niet in het cv staan. Wat je wél kan doen is je oude werkgever, leidinggevende of docent vragen om een aanbeveling voor je te schrijven op LinkedIn. 84% van de recruiters geeft aan het LinkedIn profiel van de sollicitant te bekijken. Speel hier slim op in met een aantal referenties op LinkedIn.
De belangrijkste tips over referenties in je cv
- Maak een selectie: Kies de referenties die het meest relevant zijn voor de vacature waarvoor je solliciteert. Probeer referenties te kiezen die specifieke vaardigheden of ervaringen hebben die van toepassing zijn op de rol.
- Vermeld voldoende contactgegevens: Zorg dat je voor elke referent alle relevante contactgegevens vermeldt: naam, functie, organisatie, telefoonnummer, e-mailadres.
- Vraag toestemming: Vraag altijd toestemming van een referent voordat je z’n contactgegevens opneemt in je cv. Laat hem weten waarvoor je z’n gegevens nodig hebt en hoe vaak je verwacht dat werkgevers contact zullen opnemen.
- Benoem de relatie: Vermeld de relatie die je hebt met elke referent, bijvoorbeeld ‘leidinggevende bij XYZ organisatie’ of ‘docent aan ABC universiteit’.
- Vermeld recente referenties: Probeer referenties te kiezen die recent zijn, bijvoorbeeld van de laatste jaren, om een actueel beeld te geven van je vaardigheden en prestaties.
- Zet referenties op de juiste plek: Plaats ze onder een aparte sectie ‘Referenties’ (je mag het ook ‘Aanbevelingen’ noemen) als afsluiter van je cv (onderaan dus).
- Geen negatieve referenties: Als je weet dat een referent niet positief over jou zal zijn, vermeld deze dan niet. Dit kan immers negatief uitpakken in de selectieprocedure.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden