Liegen op je cv; waarom je het NIET moet doen
Liegen op je cv, het is zo verleidelijk. Je werkervaring een beetje aandikken, een specifieke minor aan je opleiding toevoegen, een gat in je cv opvullen of je verantwoordelijkheden net wat groter maken dan ze waren. De boel een beetje oppoetsen of verfraaien. Zodat je cv naadloos aansluit bij wat de werkgever vraagt. Hoe verleidelijk liegen op je cv ook is; doe het NIET. Zo’n leugentje om bestwil komt in de meeste gevallen gewoon uit en dan ben je verder van huis. Imagoschade, gezichtsverlies en in het ergste geval ontslag op staande voet.
Wat is bluffen en wat is liegen?
Er zijn natuurlijk verschillende vormen van liegen op je cv. De kleinere leugens zou je kunnen scharen onder bluffen of het oppoetsen van je cv. Het aandikken van functietitels en verantwoordelijkheden, het overdrijven van ervaring en de begin- en einddatums van banen veranderen (om gaten in je cv weg te poetsen) vallen onder de kleine leugens. Ook al lijken deze leugens vrij onschuldig, ook deze vormen van bluffen kunnen leiden tot ernstige reputatieschade en ontslag op staande voet! Je komt nog veel meer in de problemen als je besluit je cv te vullen met de volgende leugens:
- Liegen op je cv over reden van vertrek bij je vorige baan.
- Werkervaring verzinnen.
- Liegen over een beoordeling bij een vorige baan.
- Een diploma op je cv verzinnen.
- Liegen over je referenties (je geeft bijvoorbeeld het nummer van een vriend op in plaats van die van je oude werkgever).
- Liegen over het hebben van bepaalde kennis en vaardigheden.
Is liegen op je cv strafbaar?
Volgens artikel 225 van het wetboek van strafrecht is liegen op je cv strafbaar. Dit valt onder het vervalsen van documenten. Verzin of vervals dus nooit diploma’s of werkervaring! Als je werkgever erachter komt dat je gelogen hebt op je cv mag hij je op staande voet ontslaan.
Van de één op de andere dag sta je dan op straat en word je op staande voet ontslagen. Zonder werk en zonder inkomen. Naast dat dit heel vervelend is op dat moment heeft dit ook consequenties voor de toekomst. Dit bedrijf kun je niet meer als referentie opgeven én je krijgt te maken met gezichtsverlies en imagoschade. Kortom; het kan je jarenlang blijven achtervolgen.
Info: Zelfs als je werkgever je betrapt op een kleine leugen, dan is dat feitelijk een in het arbeidsrecht gegronde redenen voor ontslag. Je kunt dus maar beter de waarheid vertellen.
Ze komen er toch niet achter
Natuurlijk is er altijd een kans dat je wegkomt met een leugentje op je cv of kleine leugens. Misschien controleren ze je cv niet of is het iets onbenulligs wat niet opvalt. Als je solliciteert bij een bedrijf wat wel een controle doet, kan je leugen ervoor zorgen dat je je droombaan misloopt of kwijtraakt (of ze kunnen je sollicitatie intrekken). Een goede werknemer/werkgever relatie is gebaseerd op vertrouwen. Het is belangrijk voor de samenwerking met je werkgever maar ook voor de samenwerking met je collega’s om elkaar te kunnen vertrouwen. En denk zelf maar eens na; iemand die tegen je gelogen heeft vertrouw je daarna minder snel. Liegen op je cv zal dezelfde gevolgen hebben.
Recruiters en toekomstige werkgevers beschikken over veel middelen om te controleren of je ergens hebt gelogen. Dit kunnen ze doen om te kijken of je cv onwaarheden bevat:
- Ze kunnen een background check doen of bellen met je referenties.
- Ze zien dat je motivatiebrief niet synchroon loopt met je cv.
- Ze testen de vaardigheden die op je cv staan.
- Ze checken je opleiding of gaan je googleen en vinden daar de waarheid.
- Of misschien praat je zelf je mond wel voorbij terwijl je al aan het werk bent.
In sommige gevallen word je zelfs systematisch gescreend. Er worden dan niet incidenteel wat dingen gecheckt, maar alle stappen van de screening worden uitgevoegd. Kleine en grote leugens komen daarmee boven water. Je toekomstige werkgever is verplicht om je vooraf te laten weten dat hij een screening uitvoert. Achteraf moet hij laten weten wat de resultaten zijn. Zo’n screening bestaat meestal uit de volgende onderdelen:
- Je originele identiteitsbewijs wordt gecontroleerd.
- Je originele diploma’s en certificaten worden opgevraagd.
- Je curriculum vitae en referenties worden gecheckt.
- Je wordt door Google gehaald.
- In sommige gevallen word je gevraagd een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan te vragen.
In bepaalde beroepen, zoals leraren, gastouders en in de zorg is dit verplicht. Met een VOG kan worden uitgesloten of je ooit strafbare feiten gepleegd hebt.
Leugens op je cv; geen weg terug?
Ben je op leugens betrapt? Je bent niet alleen... Uit onderzoek blijkt dat op meer dan de helft van de cv’s gebluft en gelogen wordt. Ook blijkt uit ditzelfde onderzoek dat op 1 op de 10 LinkedIn profielen leugens en onwaarheden staan. Het lijkt dus alsof iedereen het doet. Wat nou als jij hierbij hoort en je deze blog net te laat leest.
Je bent al een tijdje begonnen bij je nieuwe baan, maar voelt je vervelend omdat je gelogen hebt op je cv. Je bent misschien wel bang dat ze erachter komen of je bent niet bekend met de werkzaamheden die je moet doen. Of misschien ben je nog bezig met de procedure maar voel je je niet fijn omdat ze je beoordelen op basis van een niet bestaand cv? Hoe pak je het aan als je al gelogen hebt op je cv? Het voelt misschien alsof er geen weg meer terug is, toch kun je twee dingen doen om de schade te beperken.
Ben je al aan het werk dan heb je maar één optie: vertel de waarheid. Je eerlijkheid kan ervoor zorgen dat je je baan kwijt bent. Maar misschien kan je ook, juist doordat je nu wel eerlijk bent, het gesprek aangaan en uitleggen waarom je ervoor gekozen hebt om te liegen. Uiteraard kun je ook, als je het niet kunt opbrengen eerlijk te zijn, zelf ontslag nemen en een nieuwe baan zoeken met een cv zonder leugens.
Als je nog in de selectieprocedure zit zal je eerlijkheid waarschijnlijk betekenen dat je niet meer moe doet in de race voor de baan, maar je hebt wel een schoon geweten. Als je nog in het sollicitatieproces zit kun je er ook voor kiezen om je sollicitatie in te trekken. Dit is een veilige optie, want je hoeft geen reden te geven. Je bedankt de werkgever voor de uitnodiging, maar zegt dat je interesse op dit moment bij een andere baan ligt.
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
Geef in je cv en motivatiebrief aan wat je nog mist qua skills, opleiding en/of ervaring. Laat zien dat je bereid bent hieraan te werken en juist door deze eerlijkheid geeft het bedrijf je waarschijnlijk wel een kans. Zo kun je elke dag relaxed op je werk verschijnen. Stel je toch eens voor wat er gebeurt als je liegt op je cv en je wordt betrapt. Ons advies: spreek de waarheid, hoe groot de verleiding om te liegen misschien ook is. Want eerlijkheid duurt ALTIJD het langste. Uiteindelijk zal dat zorgen voor het meeste vertrouwen.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden