Doopnaam op je cv: wel of niet doen?

doopnaam-cv

Moet je je doopnaam op je cv vermelden? Je doopnaam is onderdeel van je persoonlijke informatie. Het is daarom logisch dat je je afvraagt of dit op het curriculum vitae thuishoort. In deze blog zullen we kijken of het vermelden van je doopnaam op je cv aanbevolen is en hoe je het eventueel in je cv kunt benoemen.

Is een doopnaam op je cv verplicht?

Nee, het is zeker niet verplicht om je doopnaam in je cv op te nemen. Over het algemeen neem je alleen informatie in je cv op die relevant is voor de betreffende functie. Dat geldt ook voor de persoonlijke gegevens die je opneemt.

Is het aanbevolen om je doopnaam in je cv te vermelden?

Nee, je doopnaam zegt niks over hoe jouw kwalificaties met betrekking tot een bepaalde functie. Het voegt dus niks toe. Om die reden is het beter om geen doopnaam in je cv op te nemen. Het kan leiden tot vooroordelen en ongewenste discriminatie.

Situaties wanneer je wel een doopnaam kunt vermelden

Het vermelden van je doopnaam is dus zeker niet verplicht. Je zal voor jezelf een beslissing moeten maken of het iets toevoegt aan je cv. Wanneer je jouw doopnaam bijvoorbeeld ook gebruikt als roepnaam, dan is het logisch dat je deze wel in je cv opneemt. Ook als je doopnaam onderdeel uitmaakt van je identiteit, zou je ervoor kunnen kiezen om deze in je curriculum vitae op te nemen. Echter, houdt er dan rekening mee dat je wel misschien vooroordelen bij je potentiële werkgever creëert. Wellicht denkt deze wel dat je extreem gelovig bent. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar kan wel invloed hebben op jouw kansen om aangenomen te worden (ondanks dat het bij de wet verboden is).

Hoe vermeld je een doopnaam op je cv?

Je doopnaam is onderdeel van je voornamen en achternaam. Stel je heet bijvoorbeeld Niels Henricus van der Veldt, dan is dat wat je op je cv vermeld. Je maakt hiervoor bij je persoonsgegevens een extra kopje "Doopnaam" en zet daaronder je doopnaam.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je doopnaam tussen haakjes te zetten, zodat recruiters en werkgevers doorhebben dat het geen onderdeel van je roepnaam is. In dat geval zou je dus schrijven: Niels ‘Henricus’ van der Veldt.

Naam: Niels 'Henricus' van der Veldt
Adres: Kievitsham 85, 5333 GH, Gelderland
Telefoonnummer: 06 – 25 11 14 30
E-mailadres: niels.vd.veldt@gmail.nl
Geboortedatum: 19 september 1979

Discriminatie in het sollicitatieproces

In de Algemene wet Gelijke Behandeling (AwGB) is opgenomen dat er niet gediscrimineerd mag worden op basis van (onder andere) geslacht, etniciteit en geloof. Echter, ondanks dat het bij de wet verboden is, betekent niet dat het helemaal niet gebeurt. Zo is het nog steeds zo dat mannen een voordeel lijken te hebben ten opzichte van vrouwen gedurende de sollicitatieprocedure.

Om die reden is het dus belangrijk dat je goed nadenkt of het wel iets toevoegt aan je cv om je doopnaam op je cv te vermelden. In veruit de meeste gevallen doe je er verstandig aan om het weg te laten en enkel je voornam(en) en je achternaam te benoemen.

Hoe discriminatie tijdens het sollicitatieproces voorkomen kan worden

Er zijn tegenwoordig steeds meer initiatieven om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Zo zijn er bedrijven waarbij je anoniem kunt solliciteren. Dit wordt gedaan door onder andere blinde cv’s. In deze cv’s is geen persoonlijke informatie opgenomen die kan leiden tot discriminatie. Zo is onder andere de naam, foto, geboortedatum en data bij werkervaring en opleidingen weggelaten.

In de praktijk wordt er echter nog maar beperkt van deze oplossingen gebruik gemaakt.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.