Cursussen & certificaten op je cv: de enige juiste manier
(Online) cursussen zijn een fantastische manier om jezelf verder te ontwikkelen. Het is dus ook logisch dat je jezelf afvraagt of cursussen op je cv thuishoren. Door relevante cursussen te vermelden die belangrijke vaardigheden onderstrepen, kun jij je onderscheiden van andere kandidaten. In deze blog leggen we uit waarom een cursus van toegevoegde waarde kan zijn voor je cv, hoe je ze het beste kan vermelden en welke cursussen het vermelden waard zijn.
Waarom cursussen op je cv van toegevoegde waarde kunnen zijn
Tientallen kandidaten strijden vaak om dezelfde functie. Sommige hebben meer werkervaring of betere opleidingen. Als sollicitant moet je dus alles uit de kast trekken om zoveel mogelijk op te vallen. Gespecialiseerde cursussen en behaalde certificaten zijn een geweldige manier om een potentiële werkgever te laten zien dat je een actief en leergierig persoon bent die zichzelf wil blijven ontwikkelen.
Zijn cursussen op het cv verplicht?
Cursussen zijn geen verplicht onderdeel van je cv. Echter, het kan wel nuttig zijn om ze op te nemen. (Extra) cursussen tonen aan dat je interesse hebt binnen een bepaald vakgebied. Ook onderstreept het opgedane vaardigheden en kennis die je wil verbeteren. Tot slot kan het werkgevers een beter beeld geven bij jou als persoon en waar jouw interesses liggen.
Wanneer zet je een bepaalde cursus op je cv?
Voordat we gaan kijken hoe je een cursus op je cv vermeld, is het handig om eerst te weten wanneer cursussen überhaupt het vermelden waard zijn. Vermeld alleen een cursus als het voldoet aan een van de onderstaande voorwaarden:
- Cursussen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
- Een verdiepende cursus. Dit laat zien dat je uiterst geïnteresseerd bent in jouw vakgebied. Denk aan bepaalde sales/verkoop cursussen voor Accountmanagers.
- Computercursussen. Denk bijvoorbeeld aan een Wordpress cursus of MS Office.
- Taalcursussen. Zeker als je internationaal moet reizen of bij een internationaal bedrijf werkt.
- Werkgerelateerde cursus. Misschien heb je moeite met presenteren maar moet je dit voor je werk wel regelmatig doen. Een cursus "Spreken in openbaar" zou dan van pas kunnen komen.
- Vaardigheidscursussen. Denk aan cursussen zoals teammanagement, klantenservice, of digitale marketing (bv. SEO, Google Ads).
- Cursussen die een verplicht certificaat voor een baan opleveren.
- Als je geen (of weinig) werkervaring hebt, kun je ook niet of minder relevante cursussen benoemen. Dit laat dan zien dat je een wil om te leren hebt.
Wanneer je bepaalde cursussen niet moet vermelden
In de volgende situaties kun je een bepaalde cursus beter niet op je cv vermelden:
- Cursussen die niet relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.
- Zeer korte cursussen van slechts een aantal uur. Veel van dit soort cursussen nemen veel ruimte in beslag en voegen niet bijzonder veel waarde toe.
- Verouderde cursussen. Dit zie je veel bij informatica. Denk aan een cursus 'Excel 2007'.
- Her-certificeringen. Als je om de zoveel tijd een cursus opnieuw moet volgen, vermeld dan enkel de laatste.
- Hobbymatige cursussen. Wellicht dat je in je vrije tijd cursussen volgt die niks met je werk te maken hebben, maar puur omdat je het leuk vindt. Als het geen relevante cursus betreft, kun je het beter weglaten.
- Seminars, congressen of conferenties vermeld je niet op je cv. Hooguit kun je het benoemen in een sollicitatiegesprek.
Hoe zet je een cursus op je cv?
Nu je precies weet wat voor soort cursussen je wel en niet in je curriculum vitae moet opnemen, gaan we nu kijken hoe je het beste cursussen op je cv kunt vermelden.
Dit is hoe je een cursus op je cv zet:
- Plaats je cursus in een apart kopje, bij je opleidingen of werkervaring.
- Vermeld het instituut, organisatie of bedrijf waar je de cursus gevolgd hebt.
- Vermeld de volledige naam van de cursus (zoals die op het certificaat staat).
- De datums dat je de cursus gevolgd hebt. Begindatum en afronddatum in notitie "maand jaar". Eventueel kun je ook aangeven dat je de cursus behaald hebt.
- (Optioneel) de locatie van de gevolgde cursussen.
Zoals je ziet in 'stap 1', heb je 3 plaatsen waar je een cursus kunt vermelden; in een apart kopje, bij je werkervaring of opleiding. Hieronder leggen we uit voor welke optie je moet kiezen en zullen we voor alle drie mogelijkheden een voorbeeld geven.
1. Cursus in een apart kopje
Wanneer de cursus relevant is voor de betreffende functie en je wil deze extra uitlichten in je curriculum vitae, dan kun je hem het beste in een apart kopje plaatsen. Hierdoor valt die het meeste op.
Ook als je weinig werkervaring hebt of een 'leeg cv' hebt, kun je de betreffende cursus het beste in een apart kopje zetten. Dit omdat je jouw cv hiermee wat extra opvult.
Tot slot is dit de meest overzichtelijke manier voor het vermelden van je cursussen.
Een afgeronde cursus kan er als volgt uit zien:
In principe is het niet gebruikelijk om een omschrijving van je cursus te geven. Echter, als je weinig ervaring hebt kun je bepaalde vaardigheden die je hebt opgedaan uit lichten in de omschrijving van je cursus.
Wanneer je voor deze optie kiest, zorg dan dat je de cursus direct onder je opleidingen plaatst. Je werkervaring en opleidingen zullen namelijk belangrijker zijn dan een bepaalde cursus.
2. Cursus vermelden bij je opleidingen
Wanneer je vanuit je opleiding bepaalde cursussen hebt gevolgd, is het gebruikelijk om deze ook onder het kopje opleidingen te vermelden. Je hebt daarvoor 2 opties:
- Je zet de cursus als aparte opleiding op je cv
- Je zet de cursus bij je gevolgd opleiding als bulletpoint.
In principe is optie 1 het meest gebruikelijk, omdat de cursus onderdeel is van je opleiding. Een langdurige cursus kun je het beste vermelden als aparte opleiding. Geef dan wel duidelijk aan het om een cursus ging.
Een gevolgde cursus kan er als volgt uit zien:
3. Cursus vermelden bij je werkervaring
Tot slot kun je de cursus ook nog vermelden onder het kopje werkervaring. Wanneer de cursus vanuit het bedrijf werd aangeboden, is het gebruikelijk om de betreffende cursus bij je werkervaring te vermelden. In dit geval is het gebruikelijk om de cursus als bulletpoint bij de betreffende functie te vermelden.
In welke volgorde vermeld je cursussen op je cv?
Cursussen vermeld je altijd in de omgekeerd chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat de meest recente cursus bovenaan staat. Van daaruit werk je als het ware terug in de tijd naar je eerder gevolgde cursussen. Dit geldt ook voor je opleidingen en werkervaring.
BHV-, of EHBO-cursus op je cv: wel of niet vermelden?
Een BHV of EHBO-cursus is altijd het vermelden waard op je cv. Een werkgever moet ervoor zorgen dat er voldoende BHV'ers zijn. Hier zijn ook bepaalde opleidingseisen aan verbonden. Iemand met een BHV-cursus kan dus gelijk meedraaien, zonder dat het bedrijf daarvoor kosten hoeft te maken.
Workshops en Masterclasses vermelden?
Wanneer de gevolgede workshops of masterclasses extreem relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, dan kunnen ze het benoemen waard zijn. Echter, workshops en masterclasses zijn vaak maar één dag of zelfs enkele uren. In de meeste gevallen is het dus beter om ze weg te laten.
5 voorbeeld cursussen die goed staan op je cv
Hieronder hebben we 5 praktijkvoorbeelden opgenomen die laten zien hoe een cursus van toegevoegde waarde kan zijn voor een bepaalde sollicitant.
- Cursus 'Zakelijk Schrijven' voor een administratief medewerker.
- Cursus 'Effectief Onderhandelen' voor een verkoopmedewerker.
- Training 'Omgaan met lastig gedrag' voor een onderwijsdocent.
- 'Interactieve training dementie' voor een medewerker in de zorg.
- 'Effectief beïnvloeden' voor (project)managers.
Cursussen op je cv kunnen altijd op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Een cursus 'Timemanagement' ziet er misschien goed uit op je cv, maar een werkgever kan ook denken dat je moeite hebt met op tijd komen en deadlines halen. Denk daar ook over na.
Hoe zit het met online cursussen?
Tot slot, tegenwoordig zijn er ook grote online platformen die cursussen aanbieden. Denk aan Skillshare, Udemy, MOOC's (Massive open online courses). Is het nuttig om deze cursussen op je cv te vermelden?
In principe is daar niks mis mee. Ook zulke cursussen staan goed op je cv, zolang het wel iets toevoegt en recente cursussen zijn. Uiteindelijk wil je dat je overkomt als een geschikte kandidaat. Als je een relevante cursus vermeld, kan dat helpen om de werkgever te overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie.
Let wel op het aantal cursussen op je cv. Cursussen zijn zeker niet het belangrijkste van je cv. Het zou zonde zijn als je allerlei cursussen op je cv opneemt, die de essentie weghalen van je werkervaring en opleidingen.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden