Hoe schrijf je cv: met of zonder hoofdletters?
Een goed geschreven curriculum vitae kan het verschil maken tussen een baan krijgen en afgewezen worden. Het cv is vaak de eerste kennismaking met je potentiële werkgever. Het laatste wat je wil is slordig en onnauwkeurig overkomen. Spelfouten horen dus niet thuis op het cv en je sollicitatiebrief. Maar hoe schrijf je cv eigenlijk correct? In dit artikel kijken we naar de correcte schrijfwijze van “cv” en behandelen we 5 andere veelgemaakte spelfouten.
Hoe schrijf je cv?
In het Nederlands schrijf je cv zonder hoofdletters, aan elkaar en zonder puntjes. Het is namelijk een afkorting van “curriculum vitae”, wat Latijn is voor “levensloop”. Met andere woorden; het is een beknopte samenvatting van je leven waarin sollicitanten hun werkervaring, opleidingen en vaardigheden beschrijven.
10 andere veelgemaakte spelfouten bij een sollicitatie
Nu je weet wat de juiste schrijfwijze van cv is, moet de rest van je cv ook foutloos zijn. Hieronder nog 10 voorbeelden van veelgemaakte spelfouten om te voorkomen tijdens je sollicitatie.
1. Ervan uitgaan | er vanuit gaan
Je moet het zien als twee losse woorden. De juiste schrijfwijze is dus “ervan uitgaan”. “Ik ga ervan uit dat…”.
2. MBO | Mbo | m.b.o.
Alle onderwijstypen worden met kleine letters geschreven. Dus het is: vmbo, havo, vwo, mbo, pabo, hbo, wo, etc. Als je op het hbo zit, ben je trouwens een hbo’er en geen hbo-er.
3. ‘Ik ben opzoek’
Iets dat we nog steeds vaak terugzien is “Ik ben opzoek naar een baan…”. Dit is niet juist. Het is toch echt: “Ik ben op zoek naar een baan…”.
4. Te veel | teveel
Beiden zijn goed, maar dan wel in verschillende contexten. “Te veel” gebruik je om aan te geven dat iets meer dan genoeg is. Als je er een lidwoord voor kan zetten, dan is het een zelfstandig naamwoord en dan schrijf je het aan elkaar.
- “Kun je ook ooit een teveel hebben aan X”
- “We hebben te veel X gekocht”
5. Hard werkend | hardwerkend
De juiste schrijfwijze is “hardwerkend”. Je bent een hardwerkend persoon.
6. Enkele | enkelen
Woorden als enkele, andere en meeste krijgen een n als ze zelfstandig worden gebruikt en over mensen gaan. Ook als er ‘ons’, ‘jullie’ of ‘hen’ achter komt, plak je er een n aan vast.
- Enkelen van jullie waren te laat.
- Weinigen zijn geschikt voor deze baan.
7. Onmiddellijk
Onmiddellijk spel je met twee d’s en twee l’s.
8. afkortingen: i.p.v. | i.v.m. en m.b.t.
Het is niet netjes om afkortingen te gebruiken in zakelijk, formele brieven. Dus ook niet in je cv. Schrijf het dus voluit.
9. Komma, komma, komma
Het is bewezen dat slechte cv’s vaak lange zinnen bevatten die telkens verlengd worden met een komma. Korte, krachtige zinnen daarentegen spreken veel meer aan. Het maakt je verhaal duidelijker en pakkender.
10. U en je door elkaar gebruiken
Dit is technisch gezien niet echt een spelfout, maar meer een stijlfout. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je consistent bent met het schrijven van je cv en je sollicitatiebrief. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar consequent bent.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden