10 cruciale vaardigheden voor op je cv (en hoe vermelden)

vaardigheden-op-cv

Ben jij op zoek naar de baan van je dromen? Dan is een goed geschreven cv onmisbaar! Een essentieel onderdeel van jouw cv is het beschrijven van jouw vaardigheden. Maar hoe maak je indruk tussen die eindeloze stapel sollicitaties? Geen zorgen, we geven je praktische tips om jouw vaardigheden op je cv helder en beknopt te vermelden. Of je nu een ambitieuze starter bent of een doorgewinterde professional, deze tips vergroten jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Soorten vaardigheden

Het zijn veelbesproken termen in de wereld van recruitment: hard skills en soft skills. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? En hoe verschillen ze van elkaar? We leggen het je uit.

Hard skills

Hard skills in je cv zijn de praktische kennis en kunde die je hebt opgebouwd. Denk aan programmeren, gegevensanalyse of grafisch ontwerp. Het zijn de meetbare vaardigheden die je hebt geleerd tijdens je opleiding of werk.

Voorbeelden zijn:

  • Programmeren
  • Boekhouden
  • Bedienen van machines

Soft skills

Soft skills zijn moeilijker te meten en te kwalificeren. Deze vaardigheden hebben betrekking op jouw persoonlijkheid en manier van werken. Denk aan samenwerken, oplossingsgericht denken en stressbestendigheid. Soft skills zijn vaak belangrijk, vooral bij leidinggevende functies en functies waarbij je contact hebt met klanten of patiënten bijvoorbeeld. Ze worden ook wel overdraagbare vaardigheden genoemd, omdat ze bij elk beroep van pas kunnen komen.

Voorbeelden zijn:

  • Communicatieve vaardigheden
  • Oplossingsgericht
  • Samenwerken
Pro tip:

Vaardigheden zijn niet hetzelfde als competenties. Vaardigheden kun je zien als bekwaamheden (iets waar je goed in bent), terwijl een competentie een combinatie is van kennis, ervaring en vaardigheden.

Vermeld hard én soft skills

Het is belangrijk om zowel hard skills als soft skills te vermelden op je cv. De juiste hard skills tonen aan dat je de benodigde en specifieke kennis & vaardigheden bezit voor de functie, terwijl soft skills laten zien wie je bent als persoon en hoe je presteert in een team. Door beide vaardigheden op je cv te vermelden, geef je recruiters een compleet beeld van jou als kandidaat.

Waar plaats je je vaardigheden?

Waar en hoe vermeld je jouw vaardigheden op je cv? Het is een veelvoorkomende vraag bij het maken van een cv. We geven je twee effectieve methodes:

1. Vaardigheden in een apart kopje op je cv

De eerste methode is om een aparte sectie voor vaardigheden toe te voegen met een overzichtelijke lijst van vaardigheden. Dit kan makkelijk zijn wanneer je veel verschillende vaardigheden hebt die je graag wilt benoemen. Maak de lijst niet te lang en limiteer jezelf tot maximaal 10 vaardigheden.

2. Vaardigheden verwerken in de rest van je cv

Een andere methode is om je vaardigheden te verwerken in de sectie ‘werkervaring’ of ‘persoonlijk profiel’. Dit zorgt voor een natuurlijkere flow en maakt het gemakkelijker een verhaal te vertellen over jouw werkervaring en kwaliteiten. Ideaal om hier te benoemen zijn de soft skills. Verwerk ze in zinnen en opsommingen en laat ze op een organische manier bijdragen aan jouw cv.

Laat zien hoe je vaardigheden toepast in de praktijk

Een sterk cv bevat niet alleen een lijst met vaardigheden, maar laat ook zien hoe je deze hebt toegepast in concrete situaties. Daarom vinden wij dat de beste aanpak een combinatie is van de twee opties: een aparte sectie voor vaardigheden én het verwerken van vaardigheden in je werkervaring en persoonlijk profiel. Zo geef je recruiters niet alleen een goed overzicht van je vaardigheden, maar ook de context om te begrijpen hoe je jouw vaardigheden in praktijk hebt gebracht.

Hoe vermeld je je vaardigheden?

We weten nu het belang van vaardigheden in je cv. Maar hoe kan je ze het best beschrijven? We geven je zes stappen om jouw vaardigheden op een overtuigende manier te presenteren in je cv.

1. Identificeer jouw sterke punten

Oké, je bent klaar om je cv op te stellen! Maar waar begin je? De eerste stap is om een lijst te maken van al je vaardigheden. Denk breed en schrijf alles op. Of je nu een specialist bent in je vakgebied of een echte doorzetter, het is belangrijk om te weten waar jij in uitblinkt.

En vergeet niet: vaardigheden zijn niet alleen gebaseerd op werkervaring. Ook vaardigheden die je in je vrije tijd hebt geleerd of tijdens een vrijwilligersproject, tellen mee. Neem de tijd en probeer de lijst zo volledig mogelijk te maken.

2. Sorteer op relevantie

Nu je een uitgebreide lijst hebt van al je vaardigheden, is het tijd om te bepalen welke vaardigheden het belangrijkst zijn. Vaak is het niet nodig om al je vaardigheden te gebruiken. Je wilt je cv afstemmen op de functie en daarom relevante vaardigheden benadrukken die belangrijk zijn voor jouw nieuwe werkgever. Dus lees de functieomschrijving goed door en probeer te achterhalen welke vaardigheden belangrijk zijn in de betreffende functie. Noteer vervolgens de belangrijkste vaardigheden voor de functie die jij ook beheerst.

Maak onderscheid tussen essentiële en optionele vaardigheden.

Essentiële vaardigheden zijn de vaardigheden waar de werkgever specifiek naar opzoek is en die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de functie. Optionele vaardigheden zijn geen 'must-haves', maar kunnen wel van toegevoegde waarde zijn in de functie. Zorg dat de essentiële vaardigheden prominent aanwezig zijn op je cv door ze bovenaan de vaardighedenlijst te zetten. De optionele vaardigheden kan je vervolgens verwerken in de rest van je cv.

3. Kies de juiste woorden

Als je écht indruk wilt maken, is alleen het opsommen van je vaardigheden niet genoeg. Kies de juiste woorden. De woorden die de werkgever wil horen. Deze woorden – ook wel trefwoorden genoemd – zijn te vinden in de functieomschrijving. Hierin staan de specifieke vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de functie. Het is dus essentieel dat je deze zorgvuldig doorleest en de juiste trefwoorden selecteert.

Maar het gaat niet alleen om het selecteren van de juiste woorden. De manier waarop je deze woorden gebruikt in je cv is minstens zo belangrijk. Vermijd het herhalen van dezelfde woorden. Gebruik synoniemen en voorkom dat je cv saai en voorspelbaar wordt.

De trefwoorden hoeven niet alleen vaardigheden en kennis te zijn, maar ook persoonlijke eigenschappen. Werkgevers zoeken bijvoorbeeld vaak naar kandidaten die zelfstandig, proactief en communicatief zijn. Zorg er daarom voor dat je deze eigenschappen op een natuurlijke en eerlijke manier terug laat komen in je cv.

4. Gebruik actieve taal

Wanneer je je vaardigheden in je profielschets of werkervaring verwerkt, is het belangrijk om een actieve taal te gebruiken. Een cv is geen roman. Het moet bondig en overtuigend zijn. Een actieve schrijfstijl maakt je cv krachtiger. Het zorgt ervoor dat je de werkgever het gevoel geeft dat je assertief bent en gemotiveerd om de klus te klaren.

Hoe schrijf je in actieve stijl? Gebruik zo min mogelijk hulpwerkwoorden – de boosdoeners van een wollig en passief cv. Voorbeelden zijn ‘kunnen’, ‘worden’ en ‘zullen’. Vermijd ook passieve zinnen zoals "ik was verantwoordelijk voor" en gebruik in plaats daarvan actieve zinnen als "ik beheerde" of "ik realiseerde". Een cv vol hulpwerkwoorden en passieve zinnen kan een werkgever de indruk geven dat je afwachtend bent.

5. Vermijd clichés

Tijdens het beschrijven van je vaardigheden is het verleidelijk om te grijpen naar de bekende clichés. Maar om echt op te vallen tussen de massa, moet je deze clichés vermijden en laten zien dat je authentiek en uniek bent. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de recruiters cv's afwijst vanwege clichés en nietszeggende termen!

In plaats van het gebruik van containerbegrippen als 'teamplayer', kan je beter specifieke voorbeelden geven van hoe je succesvol hebt samengewerkt met anderen. Beschrijf concrete situaties – bijvoorbeeld een bepaald project dat je succesvol naar de finish hebt gebracht – waarin je je leiderschapsvaardigheden inzette, in plaats van simpelweg te vermelden dat je een 'leider' bent. Laat zien dat je meer bent dan alleen maar een reeks van woorden die in elk cv voorkomen.

Recruiters worden doodgegooid met mensen die gepassioneerd zijn over hun werk. Alleen vermelden dat je ergens passie voor hebt, is niet genoeg. Werkgevers willen weten hoe je deze passie in de praktijk brengt. Beschrijf specifieke projecten waar je gepassioneerd over bent en vertel hoe je jouw passie en betrokkenheid hebt omgezet in tastbare resultaten.

6. Onderbouw met feiten

Met deze laatste stap kan je je cv naar een nóg hoger niveau tillen. Werkgevers zijn gek op concrete resultaten. Ze willen zien wat je precies hebt bereikt en welke impact je hebt gemaakt binnen de organisatie. Dus als je in staat bent om jouw prestaties te kwantificeren, trekt dat nog meer de aandacht van recruiters.

Stel jezelf de vraag: wat heb ik bereikt in mijn vorige functies en hoe kan ik dat kwantificeren? Als je bijvoorbeeld verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van een marketingcampagne, kan je vermelden dat deze campagne de omzet van het bedrijf met 25% heeft verhoogd. Of als je een projectmanager was, kan je laten zien dat je het project binnen een strakke deadline en binnen budget hebt afgerond.

Maar zelfs als je geen kwantificeerbare resultaten hebt, is er geen man over boord. Er zijn ook andere manieren om je prestaties te benadrukken. Vertel bijvoorbeeld over een lastige klant die je hebt geholpen of over een uitdagend hobbyproject dat je succesvol hebt afgerond. Leg uit hoe je jouw vaardigheden hebt ingezet om dit te bereiken en hoe dit heeft bijgedragen aan het eindresultaat.

In de praktijk kan dit er dan als volgt uitzien:

Voorbeeld vaardigheden op je cv

10 voorbeelden van de meest gevraagde vaardigheden voor op je cv

Er zijn veel studies gedaan naar de belangrijkste vaardigheden om te benoemen op je cv. Zo heeft onder andere de NACE en LinkedIn onderzoeken uitgevoerd naar belangrijke, benodigde vaardigheden voor elke werkgever. Dit zijn 10 voorbeelden van goede vaardigheden die je in je cv kunt benadrukken:

  1. Communicatie
  2. Klantgerichtheid
  3. Leiderschap
  4. Sales
  5. Analytisch vermogen
  6. Samenwerken
  7. Aanpassingsvermogen
  8. Creativiteit
  9. Oplossingsgericht
  10. Technische vaardigheden

Conclusie

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om jouw vaardigheden en successen op papier te krijgen. Je hebt wellicht al snel het gevoel dat je opschepperig of arrogant bezig bent. Maar onthoud, een cv geeft jouw potentiële werkgever de kans om te zien wat je in huis hebt. Dus wees niet bang om trots te zijn op wat je kunt en wat je hebt bereikt! De vaardigheden op je cv zijn uitermate belangrijk voor een recruiter om in één oogopslag te kunnen zien wat jij te bieden hebt. Kijk anders even bij onze cv-voorbeelden. Daar kun je zien welke vaardigheden belangrijk zijn voor specifieke functies.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.