Hoe maak je een cv?

hoe-maak-je-een-cv

Je ziet een gave vacature: dit is precies de job die je wilt! Je droombaan ligt binnen handbereik, maar er is nog één obstakel: je cv is niet in orde. Ga er even goed voor zitten: kost je een kwartiertje, maar dan ken je wel alle ingrediënten voor een overtuigend en goed cv. Wij doen de voorzet, jij kopt ‘m erin. In deze handleiding: hoe maak je een cv?

Even een ontluisterend feitje: uit onderzoek blijkt dat recruiters gemiddeld slechts zes seconden naar een cv kijken. Dat betekent twee dingen: je moet dus alleen relevante informatie in je cv vermelden (kort en krachtig) en je cv moet er verzorgd uitzien (duidelijke lay out).

Goed, aan de slag dus met het maken van een overtuigend curriculum vitae! Maar wat betekent dat eigenlijk, een curriculum vitae? Het is Latijn voor ‘levensloop’. En dat is ook precies wat er in een cv moet staan: alles wat er tot nu toe in je leven is gebeurd. Van je allereerste baan tot je huidige rol. Van je eerste diploma tot je laatste workshop. Van professionele prestaties tot persoonlijke ontwikkeling. Je cv is je visitekaartje waarmee je potentiële werkgevers overtuigt van jouw kwaliteiten. Hoe je dat doet? In deze blog vind je alle do's en don'ts voor het maken van een goed cv waar geen recruiter omheen kan.

1. Maak van je cv een ‘visueel feestje’

‘You will never get a second change for a first impression.’ En wat bepaalt die eerste indruk? Juist, de lay-out van je cv! De opmaak van je cv moet aantrekkelijk zijn, zodat de lezer meteen wordt uitgenodigd te gaan lezen. Op LerenSolliciteren.nl vind je verschillende cv templates in allerlei stijlen. Kies een cv template die bij jou past en die past bij het bedrijf waar je solliciteert. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een baan in de creatieve sector? Dan kun je kiezen voor speelse kleuren om je cv te laten opvallen. Solliciteer je bij een accountant of notariskantoor bijvoorbeeld, dan past een formeler cv beter – kies dan voor een van de cv templates met een sobere, strakke uitstraling. Kortom, laat de look and feel van jouw curriculum vitae aansluiten op de uitstraling van het bedrijf.

Oriënteer je dus eerst goed: bekijk de website en de presentaties op LinkedIn, Facebook en andere social media. Vergeet niet dat het reptielenbrein altijd voorrang krijgt: de recruiter kijkt (!) eerst en vormt zich in een split second een mening over jouw cv (en dus over jou). Pas daarna gaat de recruiter het cv écht lezen en komt de inhoud om de hoek kijken. Een cv dat er goed & gelikt uitziet scoort hoger.

Goed cv voorbeeld

2. Voeg een goede portretfoto aan je cv toe

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. De foto geeft je cv een persoonlijke touch en zorgt ervoor dat de recruiter je beter zal onthouden. Zeg nou zelf, heb jij écht een goede indruk van iemand zonder dat je weet hoe die eruit ziet? Plaats dus een goede foto in je cv! Maar wat is een goede foto? Allereerst is het belangrijk dat je recht in de camera kijkt – lachen hoeft niet per se, maar een vriendelijke blik oogt beter dan het nors fronzen der wenkbrauwen. Geen zonnebril, geen hoed, geen peuk tussen de lippen en zeker geen biertje in de hand. Maar dat had je vast al begrepen. Vakantiekiekjes zijn absoluut not done op je cv (wij zouden niet graag de mensen de kost geven die dat wél doen). Een foto die riekt naar free time is uit den boze. Dus ook geen foto’s in fietspakje op de mountainbike of – nog erger – in je bermudabroekje aan het zwembad.

Heb je geen goede foto liggen voor op je cv? Ga naar buiten, liefst einde dag, dan is het licht mooi ‘warm’. En kies een rustige achtergrond (er zijn apps waarmee je de achtergrond mooi onscherp kunt krijgen). Laat je gerust inspireren door foto’s van professionals – uit tijdschriften, kranten en websites bijvoorbeeld. Hoe kijkt die persoon, wat heeft hij aan, hoe staat ‘ie, hoe houdt ‘ie z’n handen? Trek iets leuks aan (casual mag, maar altijd verzorgd!).

Net als bij de opmaak van je cv geldt: pas je cv aan op de vacature. Een recht-toe-recht-aan foto zal voor een formeel cv geen probleem zijn. Maar ben je op zoek naar een baan in de horeca of retail bijvoorbeeld? Dan scoort een informele foto – met een spontane lach en een vriendelijke uitstraling – juist extra punten.

CV portretfoto

3. Maak je cv specifiek en ‘op maat’

Wanneer je jouw favoriete template hebt uitgekozen en de looks van je curriculum vitae in orde zijn, is het tijd om te sleutelen aan de inhoud. Wat moet er allemaal in? Wat is relevante werkervaring en wat niet? En tot hoe ver moet je terug op je cv met behaalde diploma’s en werkervaring?

Allereerst is het slim om vooraf een opsomming te maken van je werkervaringen en opleidingen. Dit is de basis van een goed cv. Denk aan eerdere rollen die je vervulde, projecten waaraan je werkte en modules die je voltooide. Ga vervolgens zorgvuldig door de lijst heen. Schrap de werkervaringen en opleidingen van je cv die niet relevant zijn voor de baan waarop je nu solliciteert. Dit kan zijn omdat het niet aansluit op het functieprofiel of omdat het al wat langer geleden is. Als je de lijst kritisch bekijkt, zorg dan dat je minimaal 3 tot 5 relevante werkervaringen of opleidingen overhoudt. Je hebt nu een cv vol met relevante (!) informatie, specifiek voor de vacature die je in het oog hebt. Dit betekent dus dat je voor een volgende vacature wellicht je cv weer moet aanpassen. In de horeca kan keukenervaring je net dat extra zetje geven, terwijl dit voor de rol van accountant juist zal afleiden van de belangrijke informatie.

Zorg dus dat je niet één ‘vast’ cv hebt. Kijk goed naar de vereiste vaardigheden en verwerk die in jouw op maat gemaakte cv. Zet je huidige baan of opleiding bovenaan je cv en werk dan op chronologische volgorde naar beneden. Had je twee rollen tegelijkertijd? Plaats dan de meest relevante bovenaan. De belangrijkste informatie zet je dus altijd bovenaan.

4. Wees duidelijk en concreet

Nu je de basis van je cv hebt gelegd, is het tijd jouw werkervaring en opleiding uit te werken. Belangrijk is dat je hierin concreet bent. Vertel niet alleen waar je hebt gewerkt, maar ook wat je precies hebt gedaan. Welke verantwoordelijkheden had je? Welke resultaten behaalde je? En hoe zorgde je ervoor dat het bedrijf of project succesvol was? Wat was de focus van je studie? Welke relevante vakken volgde je? En welke cijfers haalde je hiervoor? Door concreet te zijn, zorg je ervoor dat de lezer een duidelijk beeld krijgt van je kwaliteiten. Die bepalen voor een groot deel of de recruiter jou ziet als de perfecte kandidaat. Onderaan de streep zorgt dat voor een perfect cv.

5. Schrijf kort en krachtig

Recruiters lezen lang niet altijd jouw hele cv. Met een korte blik op je opleidingen en werkervaring weten ze vaak al voldoende. Ondanks dat je jouw vaardigheden concreet moet uitwerken, is het van belang dat je dit kort en bondig doet. Je cv moet immers overzichtelijk blijven. Schrijf klare taal: vermijd lange zinnen, tangconstructies en moeilijke woorden. En beperk je tot de essentie (schrijven is schrappen). Een truc die hierbij helpt, is om vooraf een aantal kernwoorden te kiezen, over je skills, ervaring en achtergrond. Deze woorden zijn je leidraad en voorkomen dat je langdradige zinnen schrijft. Zo kan de recruiter in één oogopslag zien wat voor vlees die in de kuip heeft.

6. Laat zien wie je bent - als persoon en als professional

Misschien wel het lastigste onderdeel van je cv: het persoonlijk profiel. Dit is een korte tekst waarin je jezelf voorstelt en ingaat op je motivatie, competenties en ambities. Jouw persoonlijk profiel laat zien wie je bent en waarom jij je geschikt vindt voor deze rol. Wat zijn je drijfveren? Waar liggen jouw interesses? Wat wil je bereiken? En wat geeft jou energie? Blijf dicht bij jezelf en maak het persoonlijk. Zorg ook dat jouw interesses raakvlakken hebben met de rol waarop je reageert. Zo laat je zien dat je gepassioneerd bent en de wil hebt om je volop in te zetten. Vervolgens kun je ingaan op je competenties. Denk aan hard skills, zoals het beheersen van een vreemde taal of het werken met bepaalde software. Geef ook aan hoe goed je deze vaardigheden beheerst. Heb je in Zuid-Amerika gewoond en spreek je daardoor vloeiend Spaans? Benoem dat! Dit maakt je uniek en kan je een streepje voor geven op andere cv’s. Vergeet niet ook je soft skills te benoemen, die zijn minstens zo belangrijk. Kun je soepel samenwerken, ben je een teamworker of juist goed in het managen en inspireren van anderen? Raak je snel van de kook bij een beetje tegenwind, of blijf je rustig bij feedback van je manager of bij de eerste de beste tegenvaller? Een werkgever zoekt een stabiele persoonlijkheid. Niet alleen iemand die zijn werk goed doet, maar een enthousiaste collega die goed past binnen het bedrijf en het team.

Als laatste is het belangrijk een korte ambitie toe te voegen. Zet een duidelijke stip aan de horizon. Wat wil je bereiken binnen het bedrijf of project? Waar wil je over vijf jaar staan? Wil je uiteindelijk doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheden? Je maakt indruk door te laten zien dat je over deze vragen hebt nagedacht. Een werkgever wil weten wat jij kan toevoegen aan het bedrijf – voor nu, maar zeker ook voor de langere termijn. Oja, hobbies. Wees daar selectief in. ‘Punniken’ heeft minder uitstraling dan ‘zeezeilen’ (-; Hiermee krijg je een professioneel cv die je een betere kans op een baan oplevert.

7. Schrijf heldere taal

Niets is zo storend als slecht geformuleerde zinnen en taalvouten in een cv. Dit kan de lezer afleiden van de inhoud, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Zorg er daarom voor dat je helder formuleert in je cv. Schrijf vanuit de ik-vorm: ‘Ik heb ervaring in het leiden van een team’, in plaats van ‘Ervaring opgedaan in het leiden van teams’. Met actief taalgebruik ‘klinkt’ je cv krachtig en overtuigend. En vermijd hulpwerkwoorden. Niet ‘ik heb een workshop projectmanagement gevolgd’, maar ‘ik volgde’. Probeer ook af te wisselen in je zinsopbouw. En gebruik niet steeds dezelfde woorden, dit maakt je cv wat eentonig. Gebruik in plaats daarvan synoniemen. Je zal zien dat je cv zo leesbaarder en aantrekkelijker wordt.

8. Vraag een referentie

Wil je naast je cv extra impact maken? Vraag dan je huidige werkgever een aanbevelingsbrief te schrijven. Die kun je als bijlage meesturen, maar dikke kans dat de recruiter niet te tijd neemt ernaar te kijken. Beter is om het krachtigste citaat uit de aanbevelingsbrief in je cv te verwerken. Een citaat dat laat zien hoe je bent als werknemer. Hoe je functioneert in een team. Wat je sterke punten zijn. Wat je verbeterpunten zijn (eerlijkheid is belangrijk!). En wat je bijdroeg aan het bedrijf. Zo’n referentie is een waardevolle toevoeging die je een voorsprong kan geven op andere kandidaten. Zeker doen dus!

9. Neem de tijd voor een laatste check

Elke professionele tekstschrijver weet dat de tekst beter wordt als je er ‘een nachtje over slaapt’. Leg de tekst dus even weg en kijk er later met een frisse blik nog een keer naar. Dan zie je: het kan altijd duidelijker, compacter, frisser en concreter. Zijn alle gegevens correct? Klopt de vormgeving? Zitten er nog spelfouten in? Controleer dat met een spellingchecker, maar die laat wel eens steken vallen, dus controleer ook zelf op spelling.

Wordt vaak vergeten, maar controleer – als laatste stap – het document op dubbele spaties (met één druk op de knop te doen, met ‘zoek en vervang’). Mocht je toch twijfelen of je cv goed genoeg is? Laat je cv dan nalezen door een vriend/vriendin/familielid. Die kan je wellicht specifieke tips geven waarmee je jouw cv naar nog een hoger niveau tilt. Zo ben je er zeker van dat je bij de recruiter een perfecte eerste indruk achterlaat. De vraag: 'Hoe maak je een CV' hebben we hiermee (als het goed is) compleet beantwoord. Er rust voor jou nog één stap; je cv maken en solliciteren maar!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.